Milton Kam op zoek naar 15.000 voor fotoboek inheemsen
26 Jan 2019, 07:42
foto
Inheemsen met cassavestokken op weg naar hun kostgrond. (Foto: Milton Kam)


Auteur Milton Kam hoopt binnen vier weken 15.000 euro te kunnen ophalen. "Ik vind het een grote uitdaging om het fotoboek over het dagelijkse leven van Surinaamse inheemsen te kunnen verwezenlijken. Het is een droom waar ik sedert 2008 aan werk. Het manuscript is intussen af. Het enige dat nog moet gebeuren is het Photo book about Suriname’s indigenous peoples te publiceren," zegt Kam.

Met het fotoboek wil Kam een raam naar de wereld openen, dat tot nu toe voor zoveel mensen gesloten is gebleven. Hij fotografeerde niet alleen de traditionele levenswijze van de Surinaamse inheemsen, maar ook hedendaagse activiteiten. Kam wijst op hoe uniek de multiculturele samenleving is. Mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden leven vreedzamer met elkaar dan in veel andere landen.” Deze oorspronkelijke bewoners van Suriname vormen vandaag de dag minder dan 4% van de totale bevolking.

In boek wil de auteur de Surinaamse inheemse cultuur zichtbaar maken voor de buitenwereld. Niet alleen voor de Surinamers zelf, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat het leven van Surinaamse inheemsen in sommige opzichten niet heel anders is dan de rest van de wereld. “Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met de onze. Ook zij knippen hun haren, vinden de liefde van hun leven, zorgen voor kinderen, kijken naar televisie en houden van dansen en sport. Dat is een deel van het beeld dat ik wil overbrengen naar de buitenwereld," legt Kam uit.

Kam heeft diverse vraagstukken geanalyseerd of een mening over gegeven. Hij laat met zijn foto’s zien hoe kwesties, zoals grondenrechten en het milieu, hun dagelijks leven beïnvloeden. Boven alles wil hij met zijn fotoboek het hedendaagse leven van de Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld brengen.

Kam is gestart met zijn kickstarter-campagne, die het drukken van zijn boek over de Surinaamse inheemsen mogelijk moet maken. Iedereen die bijdraagt aan het binnenhalen van de benodigde 15.000 euro voor het drukken van de eerste 1000 exemplaren, ontvangt een cadeau. Een gesigneerd boek, met of zonder een fotoprint, een persoonlijke ontmoeting, of een vijfdaagse privé-tour door Suriname behoren tot de mogelijkheden. Het cadeau is afhankelijk van het bedrag dat wordt gedoneerd.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May