Pg weerspreekt uitspraken van president over artikel 148
09 Jan 2019, 08:51
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.


Procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday, weerspreekt dat hij de bedenker is van het inzetten van artikel 148 om het 8 decemberstrafproces te beëindigen. Hij heeft zojuist gezegd op Radio ABC dat het idee niet door hem is bedacht.

President Desi Bouterse heeft op een persconferentie dinsdag beweerd dat de pg hem had gezegd dat het proces nu moeten worden beëindigd door inzet van artikel 148. Daarna zou de pg de andere kant hebben gekozen. Op grond hiervan had de regering het vertrouwen in hem opgezegd op 9 juli 2017. Bouterse verwijt de pg dat hij de auditeur-militair niet had teruggefloten die verder wilde gaan met het strafproces.

Vier dagen nadat de resolutie waarin het vertrouwen in de pg was opgezegd, heeft de president deze na alle ophef die er in de samenleving was ontstaan, ingetrokken. De president stelde op de persconferentie gisteren dat hij geen respect heeft voor de pg.

De pg blijft erbij dat hij niet degene is die de president heeft geadviseerd over artikel 148. Hij verwijst naar de publicaties uit die periode. Op de vraag of hij niet weer een ontslagbrief kan krijgen nu, zegt Baidjnath Panday dat hij niet zal anticiperen op wat er kan komen. "Alles is mogelijk."