Fernald: Strategische Nationaal Onderwijs Raad (4)
22 Nov 2018, 04:17
foto
Ivan Fernald


Het is algemeen aanvaard dat onderwijs de belangrijkste bouwstenen levert voor welvaart en welzijn. Landen die verstandig investeren in educatie verhogen de ontwikkelingskansen en realiseren op termijn een toename van de welvaart. In een 5-tal artikelen zal het thema: Onderwijs, wij staan erbij en kijken ernaar belicht worden. Ivan Fernald bespreekt de vraagstukken in het onderwijs.

Het onderwijs in Suriname kampt met immense problemen. Er zijn verschillende pogingen ondernomen om verbeteringen te bewerkstelligen. De vernieuwingstrajecten Basic Education Improvement Program (Beip), de Nieuwe Leerkracht, lager beroepsonderwijs (lbo), IMEAO nieuwe stijl hebben echter geen duurzame verbetering opgeleverd van de schoolresultaten. De problematiek is complex en er moeten vergaande besluiten genomen worden om het onderwijs uit het slop te halen. Het onderwijs in Suriname wordt centralistisch geleid en het Ministerie van Onderwijs Wetenschappen en Cultuur (MinOWC) heeft behoefte aan een batterij aan deskundigen.

De regering heeft de grondwettelijke zorg voor onderwijs en zij moet tot het besef komen dat er extern ook veel expertise ter beschikking is. Het is daarom raadzaam om een platform van deskundigen te creëren voor bundeling van kennis die ter beschikking wordt gesteld aan de beleidsmakers.

Platform
Een concreet voorstel is de instelling van een Strategische Nationaal Onderwijsraad (SNOR). Dat is een onafhankelijk adviescollege. De SNOR adviseert de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, gevraagd en ongevraagd over beleidsaangelegenheden, structuuraanpassingen en wetgeving op het gebied van het onderwijs. Een afschrift van het advies wordt gestuurd naar het parlement. De SNOR gaat na of voorgenomen besluiten en maatregelen van de overheid wenselijk, realiseerbaar en aanvaardbaar zijn voor het onderwijsveld en de samenleving. Hierbij worden onderwijskundige en maatschappelijke criteria gehanteerd. De juridische aspecten worden eveneens in beschouwing genomen.

De nationale problematiek en de ontwikkelingskansen genieten prioriteit maar de internationale dimensie van educatie in Suriname moet ook aan een beschouwing worden onderworpen. In verband met de mobiliteit (vrij verkeer van mensen) in Caricom is het noodzakelijk dat er vergelijking en beoordeling plaatsvindt van (curricula) programma’s, leerprestaties en diploma’s over nationale grenzen.

Samenstelling SNOR
De SNOR bestaat uit leden die op persoonlijke titel worden benoemd en geen representant zijn van een politieke partij. De leden worden gerekruteerd uit het onderwijsveld, de arbeidsmarkt, de wetenschap, de juridische sector, informatietechnologie en uit andere disciplines van het maatschappelijk middenveld. Het gaat om personen die gezag hebben in de samenleving vanwege hun kennis, vaardigheden, prestaties en integriteit.

Planningsbureau Onderwijs
De planningscapaciteit van MinOWC moet aanzienlijk worden versterkt. Daarom wordt het voorstel gedaan voor de instelling van een Planningsbureau voor het maken van strategische beleidsanalysen onderwijs, wetenschap en cultuur. Voor het uitstippelen van beleid is er betrouwbare data nodig. Het is daarom van het allergrootste belang om de afdeling Onderzoek & Planning MinOWC aanzienlijk te versterken met professioneel kader en te voorzien van apparatuur en voldoende financiële middelen. De afdeling moet kunnen beschikken over statistici en er moet ook software voor handen zijn om data overzichtelijk te presenteren. Er kan handig gebruik worden gemaakt van een digitaal data-managementsysteem.

Suriname heeft behoefte aan onderzoek dat zich richt op het verzamelen en analyseren van cijfermatige gegevens. Vervolgens zal er (kwalitatief) onderzoek gedaan moeten worden naar de juiste interpretaties. De wezenlijke vraag hierbij is waarom de onderwijsresultaten niet verbeteren. De omvang van de problematiek en de werkelijke oorzaken moeten in kaart gebracht worden. Anders zullen er geen doelgerichte maatregelen genomen worden en dan zullen de problemen verschoven worden naar het volgend schooljaar.

Internationale oriëntatie
De instelling van een Strategisch Nationaal Onderwijsraad is geen vreemd verschijnsel. Veel landen beschikken over een dergelijk nationaal platform dat vanuit de invalshoeken overheid, onderwijsveld en arbeidsmarkt beschouwingen pleegt en adviezen verschaft. Trinidad beschikt sinds 14 september 2018 over een National Advisory Committee on Education met het hoofddoel de onderwijsminister Anthony Garcia te adviseren over de hoofdlijnen van het beleid. Tot de specifieke taken behoren onderzoek en evaluatie, het ontwikkelen van mechanismen om de nationale curriculumactiviteiten te monitoren. The National Advisory Council in Guyana spreekt zich uit over de uitvoering van de vision 2020 die gericht is op de groei en ontwikkeling van de sector. Nederland en België beschikken ook over een onderwijsraad die adviezen verstrekt aan de regering.

MinOWC moet ervoor zorgen dat onze leerlingen het beste onderwijs krijgen. Onderwijs is immers van levensbelang omdat menselijk kapitaal een belangrijke drijfveer is voor duurzame economische groei. Daarom moeten wij verstandige beslissingen nemen om de kwaliteit van het onderwijs aanzienlijk te verhogen. De SNOR kan in de vorm van adviezen hiertoe een aanzienlijke bijdrage leveren.

Ivan Fernald

Deel 1: Vakbeweging: medespeler, dwarsligger of partner?
Deel 2: Gemeenschappelijke basis om uit impasse te geraken
Deel 3: Een convenant tussen onderwijsbond en MinOWC
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May