Zuid-Brazilië: Dodental stijgt tot 75, velen vermist
05 May, 21:15
foto
Mensen worden gered door bewoners na de overstromingen in Canoas, in de staat Rio Grande do Sul, Brazilië. (Foto: Reuters)


Het dodental als gevolg van zware regenval die overstromingen heeft veroorzaakt in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul in Brazilië is volgens lokale autoriteiten zondag gestegen tot minstens 75, waarbij tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.

President Luiz Inacio Lula da Silva arriveerde zondag samen met de meeste leden van zijn kabinet in Rio Grande do Sul om reddings- en wederopbouwwerkzaamheden, met de lokale autoriteiten te bespreken.

Het dodental zou nog aanzienlijk kunnen stijgen, aangezien zondag 103 mensen als vermist werden opgegeven, vergeleken met ongeveer 70 de dag ervoor, volgens de civiele beschermingsautoriteit van de staat. Het zei ook dat het onderzoekt of nog eens zes doden verband hielden met de stormen.

Het regende zondagochtend in Porto Alegre, de hoofdstad van Rio Grande do Sul, en in andere delen van de staat, wat de reddingspogingen nog moeilijker zou kunnen maken. Overstromingen als gevolg van stormen van de afgelopen dagen hebben ongeveer twee derde van de bijna 500 dorpen en steden in de deelstaat, die grenst aan Uruguay en Argentinië, getroffen, waardoor ruim 88.000 ontheemden zijn achtergebleven.

Overstromingen hebben in verschillende steden wegen en bruggen verwoest. De regen heeft ook geleid tot aardverschuivingen en het gedeeltelijk instorten van een dam bij een kleine waterkrachtcentrale.

In Porto Alegre trad het Guaiba-meer buiten zijn oevers met meer dan twee meter, waardoor het hoogste waterpeil ooit werd bereikt, aldus de nationale geologische dienst.

De internationale luchthaven van Porto Alegre heeft sinds vrijdag alle vluchten opgeschort.
Gouverneur van de deelstaat, Eduardo Leite, vertelde zaterdagavond aan verslaggevers dat Rio Grande do Sul een 'Marshallplan' nodig zou hebben om te herstellen van de stormen en de gevolgen daarvan, verwijzend naar het door de VS geleide plan voor het economische herstel van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

In de stad Canoas, vlakbij Porto Alegre, werd Julio Manichesque (76) gered door vrijwilligers, nadat hij sinds vrijdag op het dak van het huis had verbleven waar hij 52 jaar heeft gewoond. "Ik heb nog nooit zoveel water gezien", zei Manichesque.

Tijdens zijn wekelijkse toespraak tot de menigte op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, zei paus Franciscus zondag dat hij bad voor het volk van de deelstaat. "Ik richt mijn gebeden op de mensen in de deelstaat Rio Grande do Sul, Brazilië, die getroffen zijn door grote overstromingen. Moge de Heer de doden ontvangen, hun families troosten en allen die hun huizen moesten verlaten", zei de paus.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May