Surinaamse en Barbadiaanse bedrijven werken samen
22 Nov 2018, 01:48
foto
Steenslagproductie door Quarry 28 in Para. Dit bedrijf is op 16 november 2018 gestart met de commerciële productie van granietproducten.


Tijdens het bezoek van premier Mia Mottley is de samenwerking beklonken tussen Consolidated Resources Suriname NV (CRS) en Hazlo Geosolutions NV met de Barbadiaanse bedrijven INFRA Inc. en C.O. Williams. Dit zijn twee van de grootste bedrijven op het gebied van mijnbouw en civiele techniek. Infra Inc. is vooral geïnteresseerd in het afnemen van zand en granietproducten uit Suriname, zegt Dimitri Lemmer, directeur van CRS.

Lemmer laat optekenen dat er momenteel veel ontwikkelingen gaande zijn op Barbados. Volgens hem zijn er vergaande plannen voor de bouw van twee nieuwe hotels, een cruise terminal en een modernere luchthaven. Ook wil de overheid de wegeninfrastructuur aanpakken. De benodigde materialen zoals graniet (dijkstenen en steenslag), rivierzand en silicazand, komen nu echter nog voornamelijk uit Spanje en Canada en nauwelijks uit de regio. Om daar verandering in te brengen willen CRS, Hazlo en Infra Inc. de samenwerking bevorderen tussen Surinaamse bedrijven die actief zijn op het gebied van exploratie en exploitatie van ontwikkelingsmineralen zoals graniet, zand, kaolien en Barbadiaanse bedrijven in de mijn- en constructiesector.’

Hazlo Geosolutions zal een technische bijdrage te leveren bij de totstandkoming van deze Surinaams-Barbadiaanse partnerschappen, deelt Lemmer mee. Het Surinaamse bedrijf is gespecialiseerd in dienstverlening op het gebied van exploratie en projectontwikkeling in de mijnbouw en minerale sector. Door deze samenwerking ontstaat de mogelijkheid een Caricom Enterprise voor infrastructuur en mijnbouw op te zetten. Het idee van Caricom Enterprises werd in 2012 door president Desi Bouterse gepresenteerd toen hij voorzitter van de Caricom was. Het bijzondere van een Caricom Enterprise is dat Caricom-zusterlanden op elkaars grondgebied ondernemen op basis van een partnerschap.

CRS heeft ook de contacten aangescherpt met C.O. Williams. Dit bedrijf is onder andere actief in de winning van kalksteen op Barbados. Ook in Suriname is er vraag naar dit product, vooral voor toepassingen in de landbouw- en veeteeltsector en voor waterzuivering. Met Neil Weekes, de algemeen directeur van het bedrijf, is gesproken over de uitwisseling van kennis en het verlenen van technische assistentie aan Surinaamse bedrijven in deze sectoren. Het bedrijf zal een permanente vertegenwoordiger in Suriname aanstellen om de samenwerking meer structuur te geven. Hierdoor kan het bedrijf beter inspelen op de behoeften van de Surinaamse bedrijven.

Roger Gill, algemeen directeur van Infra Inc, heeft tijdens zijn verblijf in Suriname een oriëntatiebezoek gebracht aan de granietmijn Quarry 28 in Para. Quarry 28 is op 16 november 2018 gestart met de commerciële productie van granietproducten. Met een capaciteit van 500 ton per uur en 9 productielijnen, is deze mijn de grootste steenslagoperatie binnen een straal van 50 km van Paramaribo. Het bedrijf zal zich door het opzetten van een zogeheten boulder (dijkstenen) supermarkt langs de Surinamerivier vooral op de export naar de regio richten, kondigt Lemmer aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May