Tanzania: Dodental veerboot ramp al op 100
De veerboot MV Nyerere kapseisde nabij het eiland Ukara op weg van Bugorora. Er wordt vanuit gegaan dat het vaartuig overbeladen was. Het sloeg om toen de mensen aan boord aan een kant gingen tijdens het aanmeren.
De angst bij de bewoners in de regio Mwanza zit er zwaar in, terwijl ze wachten op nieuws over het lot van familieleden die donderdag op de MV Nyerere reisden.
"Ik kreeg een telefoontje dat ik mijn tante, mijn vader en mijn jongere broer verloren had", zegt Editha Josephat Magesa, een plaatselijke inwoner. "We zijn erg bedroefd en dringen er bij de regering op aan om een nieuwe veerboot aan te bieden, omdat de oude klein was en de bevolking groot is."
Volgens informatie zijn de motoren van de veerboot onlangs vervangen nadat lokale parlementslid Joseph Mkundi over de vorige had geklaagd. Lokale media zeggen dat de officiële capaciteit van de veerboot 100 mensen was, maar ambtenaren zeggen dat het schip meer dan 400 passagiers vervoerde toen het kapseisde.
Het opereert op een drukke route, die acht keer per dag oversteekt tussen de eilanden Ukara en Ukwerewe, die dicht bij de op een na grootste stad van Tanzania, Mwanza, liggen. De veerboot zou bijzonder druk zijn geweest, omdat het marktdag was in Bugorora, op het eiland Ukerewe.
Het schip vervoerde ook vracht, inclusief zakken cement en maïs, toen het op ongeveer 50 meter van de kust kapseisde. Er wordt aangenomen dat veel van de passagiers niet in staat zouden zijn geweest om te zwemmen.
Een officieel onderzoek zal plaatsvinden zodra de reddingspogingen om overlevenden te vinden zijn geëindigd. Tot nu toe zijn 40 mensen gered die in kritieke toestand verkeren. De exacte cijfers van passagiers en slachtoffers blijft vooralsnog onduidelijk.
De persoon die de kaarten voor de reis heeft verkocht is ook overleden en de machine die hij voor de kaarten gebruikte is ook verloren.
Tanzania heeft een tragische geschiedenis met bootongelukken. In 2012 stierven minstens 145 mensen toen een volgeladen veerboot zonk tijdens het vervoer van mensen naar het eiland Zanzibar in de Indische Oceaan.
Het jaar daarvoor stierven bijna 200 mensen bij een ander groot incident voor de kust van Zanzibar. Honderden overleefden, sommigen hielden zich drijvende aan matrassen en koelkasten.
In 1996 stierven meer dan 800 mensen toen de MV Bukoba kapseisde in het Victoriameer. Het was één van de ergste ferryrampen van de vorige eeuw.
Gisteren
- Paus Leo: 'Alles in het werk' stellen voor wereldvrede
- Decentralisatie en rationalisering overheid belangrijkste issues op VES-debat
- Staatsolie sluit megadeal van US$ 1,6 miljard voor GranMorgu
- Normen en waarden in de politiek
- Dodelijk verkeersongeval te Brownsweg
- Brand op vissersboot bij SDSM-steiger
- Goerdat over beschuldigingen: Politieke karaktermoord zonder bewijs
- Santokhi stelt werkgroep in: We kijken niet naar verkiezingsdatum
- Sapoen: 'Alles voor Suriname, niet voor verdeeldheid'
- Uruguayaanse oud president José Mujica overleden
- Het blijft nog even regenen
- Taxiën door de politiek: 77-jarige blijft werken zolang ze kan
- Bee: Er is veel bereikt, maar ook ruimte voor verbetering
- VES debat: Verdeelde meningen over nieuw IMF-programma
Eergisteren
- Commissie voor verbetering schoolbusvervoer
- Politiebericht over onderzoek fraude met oproepingskaarten
- Adoptie in het nieuw BW
- Olieprijs stijgt na Saudische investeringsbelofte
- Roofoverval op winkel aan de Nieuw Weergevondenweg
- Trump begint Midden-Oostenreis met reeks deals in Saudi-Arabië
- CBvS-governor: Valutaveilingen geen directe poging verlaging wisselkoers
- Collectief erfgoed onder druk
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS en China
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder vooruitgang
- Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integriteit
- Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen