IsDB stopt financiering Academisch Medisch Centrum
15 May 2018, 00:00
foto
Met een druk op de knop wordt op 13 oktober 2014 door president Desi Bouterse en de president van de Islamic Development Bank, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, het startsein gegeven voor de bouw van AMC-Su.


De Islamic Devolopment Bank (IsDB) heeft besloten af te zien van de US$ 70 miljoen financiering van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). Het ontwerp wijkt af van de afspraken die gemaakt zijn met de bank. IsDB heeft de beslissing na evaluatie en gesprekken schriftelijk meegedeeld aan Suriname. Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt aan Starnieuws dat niet lichtvaardig hierover moet worden gegaan. Het is een klap in het gezicht van het land. Duidelijk blijkt dat veranderingen die zijn aangebracht, niet in overleg zijn geweest met de IsDB. Dit komt het imago van Suriname niet ten goede.

Met een druk op de knop hebben president Desi Bouterse en de topman van IsDB, Ahmed Mohammed Ali Al Madani, symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van AMC-SU. Dit gebeurde op de verjaardag van Bouterse op 13 oktober 2014. Het ziekenhuis zou zorg van de hoogste kwaliteit bieden, top medische opleidingen verzorgen en ook een adequaat wetenschappelijk onderzoekscentrum zijn. Nu is dit project na jaren van voorbereiding stopgezet. Bovendien zijn er kosten gemaakt door het land. Verschillende mensen zijn betaald voor werk. De gehele planning van het op een hoger niveau brengen van de gezondheidszorg is teniet gedaan met onzorgvuldig handelen, benadrukt Gajadien.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, hebben tegenover Radio ABC benadrukt dat het project niet van de baan is. Binnen een jaar is er meer duidelijkheid. Het nieuwe ziekenhuis zal in een ander jasje gestoken worden. Volgens Elias gaat het om technische problemen. Redan geeft aan dat het budget van US$ 70 miljoen dat afgesproken is met IsDB niet toereikend is om alles te realiseren. "Wij moeten terug naar de tekentafel," stelt de directeur van het ziekenhuis.

Gajadien merkt op dat de zwakte van de regering wederom tot uiting is gekomen. Het project is klungelig uitgevoerd, waarbij zonder afstemming met IsDB enorme veranderingen zijn aangebracht. Dit is corruptief gedrag, vindt de volksvertegenwoordiger. Suriname zal het geld dat gebruikt is terug moeten betalen. "Deze houding van de regering, waarbij ze betrapt is door de IsDB, zal geen ontwikkeling brengen," meent Gajadien. Vandaag komt De Nationale Assemblee bijeen over de gezondheidszorg. Deze kwestie wordt een heet hangijzer.

U kunt de brief van IsDB hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_IsDB.jpg                
Advertenties