AMC-SU voor hoogste kwaliteit gezondheidszorg
13 Oct 2014, 22:00
foto
Met een druk op de knop wordt door staatshoofd Desi Bouterse en de president van de Islamic Devolopment Bank, Ahmed Mohammed Ali Al Madani het startsein gegeven voor de bouw van Academisch Ziekenhuis Suriname. (Foto: René Gompers)


Met een druk op de knop hebben president Desi Bouterse en de topman van de Islamic Devolopment Bank (IsDB), Ahmed Mohammed Ali Al Madani, symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). Het ziekenhuis zal zorg van de hoogste kwaliteit bieden, top medische opleidingen verzorgen en ook een adequaat wetenschappelijk onderzoekscentrum zijn. AMC-SU zal niet alleen nationaal maar ook regionaal toonaangevend zijn.

Door een 3D animatiefilmpje hebben de aanwezigen maandag een beeld gekregen van hoe het gebouw eruit gaat zien. Modern, fris, praktisch, voorzien van eetgelegenheden en een landingsplaats voor helikopters. Het gebouw wordt neergezet aan de kant van de Flustraat. Tegelijk zullen faciliteiten in het huidige ziekenhuis worden gerenoveerd om de bouwtijd van het nieuw centrum te overbruggen. Na de oplevering van AMC-SU zal het huidige ziekenhuis verder aangepakt worden. Directe ontmanteling van de oude faciliteiten was en is geen optie en is daarom gekozen voor renovatie.

“Het ziekenhuis telt 510 bedden die voor 97 procent bezet zijn. Er komen dagelijks ruim 5000 personen over de werkvloer, er worden jaarlijks 300.000 medische behandelingen verricht waarvan 50.000 bij de Spoed Eisende Hulp”, lichtte Antoine Brahim, algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) toe. “Suriname is toe aan een nieuw en modern ziekenhuis. Faciliteiten zijn verouderd en de omstandigheden kunnen wij zeker niet patiëntvriendelijk noemen en vormen geen stimulerende werking voor medici en verplegenden.”

Kwaliteit bieden
President Bouterse ervaart de grootse stap als een prachtig cadeau op zijn verjaardag. Het startsein valt op dezelfde dag als de geboortedag van de president. Het is ruim 50 jaar geleden dat er voor het laatst een ziekenhuis is gebouwd in Suriname. Bouterse wees er op dat dit project nog meer invulling geeft aan zijn belofte van het ‘sociaal contract met de samenleving.’ De nieuwe ‘sociale wetten’ zijn daar ook een voorbeeld van haalde hij aan. “Wij geven maximale ondersteuning aan het AZP in zijn streven om kwalitatieve gezondheidszorg te garanderen”, zegde Bouterse toe. “Dat is immers waar het centrum voor zal staan en zal toegankelijk zijn voor eenieder in het bijzonder de mofina wan.”

AMC-SU wordt voor US$ 60 miljoen gefinancierd door de IsDB. De instandhouding en renovatie van de oude faciliteiten wordt voor US$ 14 miljoen gefinancierd door de Opec Fund for International Development en de Staat draagt US$ 2 miljoen bij. “Ik neem u mee naar 2020”, kondigde Brahim aan. “In 2020 hebben we een ziekenhuis waar onze patiënten en bezoekersvriendelijk en zorgzaam behandeld worden, waar elke Surinamer terecht kan voor hoogwaardig gezondheidszorg. Een ziekenhuis waar patiënten vol vertrouwen binnenkomen en ons weer met een glimlach verlaten. Wij zien een AMC-SU waar wij allemaal trots op zijn!”
Advertenties