Oemraw: Prijs per baal natte padie steeds aan het kelderen
27 Mar 2017, 00:01
Harinannan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat de prijs van een baal natte padie steeds minder wordt. Drie weken terug kreeg de landbouwer een prijs van rond de SRD 105 per baal aangeboden. Nu is de prijs gekelderd naar SRD 97,50. Enkele opkopers bieden nog SRD 100 aan voor een baal natte padie.

De SPBA-topman merkt op dat de boeren nog niet kunnen lachen. De koers blijft stijgen en de investeringen die zij hebben gepleegd, zijn hoog. Oemraw denkt aan het komende seizoen en verwacht dat de kosten verder zullen stijgen. Nu de overheid aangekondigd heeft dat de govermenttake zal worden doorgevoerd op de benzine, verwacht hij dat de benzinekosten verder zullen toenemen. Hierdoor zal de input voor de rijstsector veel meer worden. “Om de sectoren, die altijd de kassa van de overheid zullen doen rinkelen, in leven te houden, zou de overheid deze sectoren kwijt moeten schelden van de governementtake. Het gaat om de rijstsector, visserij en veeteelt’, deelt Oemraw mee. Hij benadrukt dat landbouwers geen sociale voorzieningen hebben; zelfs geen basiszorgverzekering.

Seeram Persaud zit al dertig jaren in deze sector. Hij beplant tussen de 30 en 45 hectare. “Door de stijgende koers en de benzineprijzen die nog meer verhoogd zullen worden, zullen de kosten toenemen. Alleen de grootlandbouwers met eigen machinepark zullen het dan overleven”, merkt Persaud op.

Landbouwer Aniel Mohun heeft een andere mening en zegt dat hij alle vertrouwen heeft in deze regering. “De overheid zal zeker iets voor de landbouwers doen. Het is erg belangrijk om de sector in leven te houden en er zal zeker een werkbare situatie gecreëerd worden voor de boeren. Het gaat niet om een product van een boer, maar het gaat om onze landbouwschuur”, stelt hij.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February