LVV waardeert verwerkers en exporteurs met certificaten
11 Feb 2017, 13:43
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV en exporteur Bhagwat Ramadhin.


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum (ADRON), de Stichting Machinale Landbouw (SML) en 28 verwerkers en exporteurs hebben van de minister van LVV, Soeresh Algoe, een certificaat gekregen. Dit als blijk van waardering voor de record rijstexport die in 2016 is geboekt. In 2015 werd 100.000 ton rijst geëxporteerd. Het afgelopen jaar, 2016 was het 103.000 ton rijst.

Algoe zegt dat er bewust gekozen is om een certificaat te geven om altijd te kunnen zien hoe het was. De bijdrage aan dit record vanuit de regering is duidelijk, zegt Algoe. De regering heeft gezorgd voor droge en natte infrastructuur, aanwezigheid van voldoende water en uitkijken naar voldoende afzetmarkten. Die zijn gevonden in Venezuela, Spanje, Portugal en Haïti. De minister zegt dat als er voldoende afzetmarkt is, er meer zal worden geproduceerd. Om dit record te behouden en voort te zetten, zal de regering de infrastructuur, natte zowel droge, moeten onderhouden. Het Wageningen pompgemaal zal worden aangepakt, want de rechteroever heeft 7.400 ha dat nog moet worden beplant. De Wakay pomp moet optimaal draaien. Er moet voldoende brandstof worden gereserveerd en moeten meerdere exportmarkten worden aangeboord. Na 1985 heeft de export de grens van 100.000 niet gehaald. Dat is pas in 2016 gebeurd.

Bhagwatpersad Ramadhin, verwerker en exporteur, heeft 43% van het totaal geëxporteerd. Hij vindt het heel goed van de regering dat ze de producenten en exporteurs waardeert voor het werk dat ze verrichten. Hij heeft deze waardering voor het eerst in 35 jaar meegemaakt. "Het doet je goed en dit stimuleert je om verder te gaan," zegt Ramadhin.
Advertenties