Elf niet-Opec-landen knippen in hun olieproductie
11 Dec 2016, 05:21
foto
Een werker controleert een pijp in een Siberische olieveld in Rusland. (Foto: Reuters)


Elf olieproducerende landen, die geen lid zijn van het Opec-olie-kartel, zijn overeengekomen om hun productie te verminderen om de prijzen te stimuleren. De landen, waarin ook Rusland zit, heeft zaterdag gezegd dat ze hun leveringen zullen verminderen met 558.000 vaten per dag.

De Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) heeft vorige maand aangekondigd dat zij haar eigen productie zou verlagen om de druk op de oververzadigde wereldwijde markt te verlichten. Het is de eerste keer in 15 jaar dat een mondiaal pact is geslagen.
"Ik ben blij om aan te kondigen dat een historisch akkoord is bereikt", zei de Qatarese minister van Energie, Mohammed Bin Saleh Al-Sada, van wie het land het roulerend Opec-voorzitterschap houdt.

De overeenkomst is tijdens een vergadering in het hoofdkwartier van Opec in Wenen gesloten. Opec heeft toegezegd om vanaf januari haar levering met 1,2 miljoen vaten per dag te verminderen. Het olie-kartel ze toen dat hij op zoek was naar niet-lidstaten die ook zouden knippen in hun productie. Rusland had al signalen gegeven dat hij zou samenwerken.

De acties komen na meer dan twee jaar van depressieve olieprijzen, die sinds 2014 meer dan gehalveerd zijn door van een overaanbod op de markt. Onder de niet-Opec-landen die de vergadering hebben bijgewoond waren Azerbeidzjan, Oman, Mexico, Maleisië, Sudan, Zuid-Sudan en Bahrein. Opec houdt de volgende zitting op 25 mei 2017 om de voortgang van de overeenkomst te evalueren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May