Sapoen van HVB staat stil bij Javaanse immigratie
07 Aug 2016, 08:06
foto


Indianen tegenwoordig met de naam Inheemsen aangeduid, zijn waarschijnlijk een mengras van West-Europeanen en Oost-Aziaten, als wij de experts mogen geloven. De vondst in de vorige eeuw van een Oost-Siberisch jongetje van 4 die ongeveer 24.000 jaar geleden geleefd heeft en waarvan het lijkje thans geconserveerd, zich bevindt in het museum van Sint-Petersburg in Rusland, is volgens archeologen het bewijs van welk gebied onze voorouders afkomstig zouden kunnen zijn. Het nomaden leven bracht de Inheemsen toen via de Beringstraat de Nieuwe Wereld binnen alwaar de stammen der Maya’s, Inca’s en Aztekens tot grote beschavingen uitgroeiden. Overal in de Amerika’s komen de Inheemsen onder verschillende stamnamen voor, dus ook in Suriname.

Het zijn dus ook onze oorspronkelijke bewoners voor wie samen met de nazaten van onze broeders en zusters van Indonesische komaf de dag van 9 augustus een bijzondere is. Voor de Inheemsen heeft de Verenigde Naties deze dag wereldwijd ingesteld als “Internationale Dag der Inheemse Volkeren met de uitdrukkelijke bedoeling om nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van de eerste bewoners van het overgrote deel van het Westelijk Halfrond. Voor degene wiens voorouders uit Java kwamen was deze datum van 1890 een gedenkwaardige, omdat toen de eerste contractarbeiders uit dit deel van de wereld in Suriname voet aan wal zetten.

Vanuit 3 havens te Semarang, Surabaya en Jakarta vertrokken in de periode van 1890 tot 1940 de voorouders van dit deel van ons Surinaams volk naar ons geliefd land, eerst als contractarbeiders en met de komst van de laatste schepen, als vrije immigranten. Anno 2016 kunnen wij met trots zeggen dat ons volk gezamenlijk met de andere nakomelingen van voorvaderen van haast alle windstreken eensgezind samentrekken om dit mooie land te leiden naar een gezegende toekomst.

Doordat onze Inheemse Surinamers als eerste ons land bewoonden zijn vele plaatsnamen e.d. van eeuwen geleden zoals Suriname en Paramaribo van hen afkomstig. 8 millennia terug heette de Julianatop Ipinumin wat betekent 'Hij die alleen staat'. De Sommeldijckse kreek aan de noordelijke zijde van de Palmentuin alwaar de meeste activiteiten van de Inheemsen op deze bijzondere dag gehouden worden heette voor de komst van de Nederlandse kolonisten de Paremoerekreek. Waar onze Inheemse Surinamers voor geroemd worden is hun enorme kennis van onze bossen en de medicinale planten die dit woud voortbrengt. Jammer dat zij tot op heden nog geen royalty's hierop hebben kunnen verdienen, omdat er geen octrooi gevestigd is op hetgeen buitenlanders aan kennis van hen hebben meegenomen.

Ook onze Surinamers van Indonesische komaf kunnen we in alle geledingen van onze samenleving vinden. Surinamers die vaak onopgemerkt, toegewijd en in alle rust hard zwoegend ook hun bijdrage leveren aan de verdere opbouw van dit prachtig land. De Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB) wil dit moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op maandagmiddag 08 augustus zal de HVB met aanhang te Mariënburg een krans leggen bij het 'Monument ter nagedachtenis aan de komst van de eerste Javanen in Suriname'.

De HVB o.l.v. Raymond Sapoen feliciteert de Surinaamse samenleving met dit heuglijk feit, dat 126 jaar geleden de eerste Javanen de durf hadden om plotseling in een geheel nieuwe omgeving, de Nieuwe Wereld, Suriname hun krachten te komen geven en de meesten uiteindelijke het besluit namen zich blijvend hier te vestigen. Hij hoopt dat op deze Nationale Vrije Dag van dinsdag 09 augustus het niet alleen bij een viering van dit gedenkwaardig moment blijft, maar dat wij met z’n allen focussen op meer productie, het gezamenlijk ondernemen, meer vaderlandsliefde en onderlinge verdraagzaamheid want alleen zo kunnen wij werken aan een natie waar toeven prettig is en waar ons nageslacht perspectief heeft.
Inheemse en Javaanse Surinamers, maar ook het overig deel van de Surinaamse bevolking, het gaat u goed!

De Hervormings en Vernieuwings Beweging
Advertenties