Assuria positioneert zich als grootste financiële instelling land
23 Mar 2016, 00:01
foto
Twintig sociale instellingen zijn bedacht door Assuria NV, die een kwart eeuw is geworden. (Foto's: René Gompers)


De grootste verzekeringsmaatschappij van Suriname, Assuria NV, wordt 25 jaar. Het bedrijf is daarnaast, vanwege zijn positie als grootste aandeelhouder van de DSB Bank, de grootste financiële instelling van het land. De verzekeringsreus is ook buiten Suriname actief. De gehaalde mijlpalen zijn op dinsdag gevierd met donaties aan twintig sociale instellingen, het instellen van de leerstoel Corporate Governance, de oprichting van Assuria Community Fund, en de uitgave van een jubileumboek.

De gulle ‘cadeaus’ van de jarige zijn op het hoofdkantoor van Assuria aan de Grote Combéweg uitgedeeld. “Neemt u me niet kwalijk als ik vandaag een beetje opschep, maar ik ben trots op wat wij als Assuria de afgelopen 25 jaren tot stand hebben gebracht,” deelt de hoofddirecteur Stephen Smit, mee. “Ik ben trots op de medewerkers die gedreven zijn om onze klanten de beste service te geven, ik ben trots dat wij een bedrijf hebben kunnen creëren met een sterk financieel fundament, waardoor we onze aandeelhouders een hoog dividend kunnen geven.” Het succes zou niet mogelijk zijn geweest zonder het vertrouwen van de gemeenschap, merkt Smits op. “Daarom is Assuria Community Fund opgericht, een stichting met als doel het financieel ondersteunen van projecten die een sociaal-maatschappelijk doel dienen,” geeft Smits aan. “Assuria heeft SRD 250.000 gestort als aanvangskapitaal.”

Assuria NV is ontstaan door de fusie van drie verzekeringsmaatschappijen: De Nationale, NEN en Enna. De oprichtingsakte is op 25 maart 1991 getekend. In 2012 heeft de verzekeraar een dochteronderneming in Guyana gevestigd. Een jaar later heeft Assuria de schadeverzekeraar Gulf Insurance Limited van Trinidad & Tobago volledig overgenomen. “Omdat Gulf Insurance ook branches en agentschappen heeft op 12 andere eilanden in het Caraïbisch gebied, kunnen we met trots zeggen dat we een regionale speler geworden zijn,” voegt Smit aan toe. Vanaf 2015 is Assuria voor ruim 80 procent aandeelhouder van MEGA Insurance Company Ltd. Dit bedrijf ligt ook op Trinidad & Tobago en is ondertussen omgedoopt tot Assuria Life T&T. “Onze thuisbasis is en blijft Suriname,” garandeert een trotse Smit.

Met 44 procent is Assuria de grootste aandeelhouder van de DSB Bank. Vanwege de bankwet mag Assuria zijn aandelen niet vergroten. Assuria is in de verzekeringsbranche vaker de eerste geweest met nieuwe producten en dienstverlening, haalt Smit aan. “We zijn de eerste die met een particuliere ziektekostenverzekering op de markt kwam (Azpas), de eerste met een beleggingsverzekering, de eerste met een schadebrigade voor assistentie bij aanrijdingen, de eerste met het ‘walk in’ concept en de eerste met een mobiele app,” somt Smits trots enkele innovaties op. “We bouwen op meer dan 25 jaar ervaring,” legt Smit uit. “We zijn vanaf 1889 bezig. In dat jaar had De Eerschte Nederlandsche zich in ons land gevestigd. Die is later opgegaan in de NEN en die is op zijn beurt opgegaan in Assuria,” licht Smit toe.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May