Nog geen duidelijkheid over hoe koers te beteugelen
11 Mar 2016, 00:01
foto


Het geplande spoedoverleg tussen de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de algemene banken is niet doorgegaan donderdag. Ook het onderhoud met de cambio's is afgezegd. Starnieuws verneemt dat er een spoedoverleg was met de president en enkele toppers uit de coalitie. Het is nog niet duidelijk wat er zal gebeuren om rust te brengen op de valutamarkt.

De inzichten verschillen nog steeds in de coalitie. Een deel vindt dat het IMF-concept doorgevoerd zou moeten worden. Het Internationaal Monetair Fonds wil Suriname technische steun bieden voor het doorvoeren van een hervormingsprogramma. Daarvoor wordt er US$ 500 miljoen beschikbaar gesteld. De regering is ook bij andere instellingen op zoek naar geld. Met het IMF in zee gaan, betekent ook dat er een strak aanpassingsprogramma moet worden doorgevoerd. IMF is voorstander van een forse devaluatie. Een ander deel vindt dat de valutaveiling zoals voorgesteld door de CBvS, moet worden gehouden. Anderen zijn van mening dat het model van de cambio's ook heeft gewerkt. De koers was nog nooit zo hoog als nu. Iedereen is het er mee eens dat zo snel mogelijk duidelijk moet worden of de veiling doorgaat.

Intussen beginnen organisaties zich te roeren. Belangrijke importeurs hebben gesteld dat zij niet beschuldigd moeten worden van koersopdrijving. Er wordt al boven de SRD 6 neergeteld voor een US dollar. De levensmiddelen importeurs hebben meegedeeld dat zij alleen meest noodzakelijke goederen zullen importeren, zolang de koers niet stabiliseert. Zij merken op dat hierdoor schaarste aan goederen kan ontstaan.

De Bond van Leraren (BvL) wil een betere beloning voor leraren. Zij vinden dat zij al te lang aan het lijntje worden gehouden, terwijl de economische situatie met de dag verslechtert. Vandaag voert de BvL een protestactie. Gesprekken hebben tot nu toe niet geleid tot een oplossing. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Raad van Vakcentrales (Ravaksur) hebben besloten eensgezind op te treden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May