Vonnis in zaak grondenrechten bij minister Dikan
06 Feb 2016, 04:17
foto
Lesley Artist, voorzitter van de VIDS, overhandigt minister Edgar Dikan het vonnis.


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft uit handen van Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), het eerste exemplaar van het vonnis van de Inter Amerikaans Hof ontvangen. De Staat is veroordeeld tot onder andere de wettelijke erkenning van de collectieve rechten van de Kali’na (Caraiben) en Lokono (Arowakken) inheemse volken op hun traditioneel grondgebied (‘grondenrechten’).

Voorafgaand aan de overhandiging gaf Loreen Jubitana, directeur van het bureau van de VIDS een korte uitleg over het vonnis. Het vonnis is in het Engels geschreven en bestaat uit 88 pagina’s, die spoedig naar het Nederlands zullen worden vertaald.
In het vonnis staat dat de Staat twee jaar de tijd heeft om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemse en tribale volken bij wet te regelen, en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden.

Het vonnis betekent een enorme overwinning voor alle inheemse en tribale volken van Suriname, zegt Jubitana. “Hun rechten zijn nu onomstotelijk vastgelegd door het regionaal gerechtshof, en de staat Suriname kan hier niet langer omheen”.

Dikan zei na ontvangst van het vonnis dat de overheid gaat voor de erkenning en dat wil doen binnen de Surinaamse wetgeving, zodat er niet te veel verschuivingen plaatsvinden binnen het rechtsbestel. “De eerste voorzichtige conclusie die wij hebben kunnen trekken, is dat dit vonnis niets anders is dan dat overheid en gemeenschap aan tafel moeten zitten om toch wel te kijken, hoe wij dit probleem kunnen oplossen. Niet alle vorderingen zijn ingewilligd, dus daar zie je dat het Hof eigenlijk aangeeft dat we moeten praten met elkaar.”

De rechtszaak is in 2007 aanhangig gemaakt door de VIDS en haar regionale werkarm voor Marowijne, KLIM (Kali’na en Lokono in Marowijne), met juridische ondersteuning vanuit de organisatie Forest People Programma ( FPP) uit Engeland, meldt de VIDS.
Advertenties