Kaloti Suriname Minthouse begonnen met export goud
22 Jul 2015, 00:53
foto
De box met goud uit Suriname. De eerste formele export is een feit. (Foto's: René Gompers)


Kaloti Suriname Minthouse heeft meer dan 100 kilogram zuiver Surinaams goud naar Dubai, de grootste stad in de Verenigde Arabische Emiraten, geëxporteerd. De media waren uitgenodigd om de mijlpaal van de goudraffinaderij dinsdag mee te maken. Bij een waarde van US$ 1100 per troy ounce heeft de lading een waarde van ruim US$ 3.5 miljoen.

Kaloti Precious Metals heeft in februari de deuren in Suriname geopend. Het bedrijf is in staat lokaal en internationaal gewonnen goud te zuiveren. “Kaloti is door de overheid aangetrokken om ordening te helpen brengen in de goudsector en om controle uit te oefenen op het goud dat het land uit gaat,” deelt Winston Wilson, de vertegenwoordiger van Kaloti Suriname, mee. “Wij kopen en verkopen geen goud,” benadrukt hij. “Kaloti Minthouse test, ijkt, en zuivert het goud dat wordt uitgevoerd. Het goud is van de exporteurs. Zij krijgen het na de controle terug met een brief waarop staat wat en hoeveel weggaat en hoeveel royalty's ze aan de overheid moeten betalen.”

Kaloti laat zich echter niet afschrikken door de negatieve trend die de goudprijs vertoont. “De verwachtingen van het bedrijf zijn vrij hoog,” geeft Wilson aan. “Nergens in de regio kan deze dienst verleend worden. De behoefte hiernaar is zeer groot, want iedereen wil werken volgens de beste standaarden.” Wilson merkt op dat de prijs van goud niet altijd in een dip zal blijven. “We zijn bewust van ‘what goes up must come down'. Goud is een goed dat altijd waarde zal hebben. Belangrijk is dat je als land, als sector, als bedrijf ‘ready’ bent voor wanneer het weer aantrekt, dat je niet pas dan zaken gaat regelen.”

De lading naar Dubai geldt als de eerste officiële export van Kaloti Minthouse. Sinds februari wordt er uitgevoerd. Het heeft een paar maanden geduurd voordat werk- en afhandelsystemen werden verfijnd, geeft Wilson aan. Er is veel nadruk gelegd op de bewaking. Hoewel het gebouw pal tegenover een politiestation staat wordt het terrein door het Nationaal Leger bewaakt. Binnen bevinden zich ook gewapende eenheden. Omringd door camera's en klikkende fototoestellen van journalisten, worden documenten gecontroleerd en getekend door de douane. Daarna werden de verzegelde kistjes met goud onder strenge bewaking in de beveiligde wagen geladen. De colonne trekt direct naar het vliegveld om het goud op de vliegtuigen te krijgen. “Dit betekent veel voor ons land. Het goud gaat met het Surinaamse wapen de wereld rond,” stelt Wilson trots.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May