Spang Makandra is bezig met een Facebook onderzoek
06 Jul 2015, 02:45
foto


Wat doen bedrijven op Facebook? Hoelang zijn ze daar? Gebruiken ze FB alleen om te verkopen of bouwen ze ook een online community op? Dit zijn enkele van de vragen die na een ‘nationaal Facebook onderzoek’ beantwoord zullen worden, deelt Jean-luc van Charante, van Spang Makandra mee. Het internet marketingbureau is begonnen aan een Facebook onderzoek bij Surinaamse bedrijven.

“Er is veel vraag naar dit onderzoek geweest,” zegt Van Charante aan Starnieuws. “We hebben altijd verwezen naar buitenlandse websites voor informatie, maar het blijkt dat onze database van bedrijven eigenlijk meer informatie heeft.” Er zijn ruim 2000 Surinaamse bedrijven actief op Facebook deelt Van Charante mee. “We willen alle bedrijven meenemen, alle grote en kleine pagina's meenemen, van Starnieuws met honderdduizend plus likes tot de persoon die cupcakes maakt of pindakoeken verkoopt via FB en 300 likes heeft. We willen een zo volledig mogelijk beeld krijgen van hoe Facebook wordt gebruikt.”

Er zal ook onderzocht worden of ondernemers op andere platformen dan Facebook bezig zijn. “Als ‘visuals’ belangrijk voor je zijn zit je liever op Pinterest, als je dingen zakelijk wil houden is het belangrijk als je weet hoe LinkdIn werkt,” merkt Van Charante op. Twitter is in Suriname niet goed van de grond gekomen. Dat is juist een platform waar de media aanwezig zou moeten zijn volgens de trendvolger. “Twitter is hier nooit gegroeid, omdat de media hebben besloten niet mee te gaan met de hype om bij elk programma een hashtag te plaatsen om discussies op gang te brengen.”

Later komt er een uitgebreider onderzoek naar het Facebook gebruik in Suriname. “Vast staat dat social media de mensen virtueel assertiever maakt,” merkt Van Charante op. “Je hebt ook dat mensen op Facebook heel goed kunnen praten maar dat niet kunnen wanneer ze voor je staan. Of social media de Surinamer asocialer gemaakt heeft of niet is een eeuwige discussie. We beginnen bij de bedrijven, dat is de eerste stap.” De resultaten van het onderzoek zullen in september gepresenteerd worden en voor iedereen toegankelijk zijn. Bedrijven of personen die via het ‘blauwe’ platform zaken doen en willen deelnemen aan het onderzoek mogen zich aanmelden bij Spang Makandra.

René Gompers

Monday 10 August
Sunday 09 August