Kwikvervuiling beheerst eerste STVS-milieudebat
28 Apr 2015, 18:08
foto
Door het gebruik van kwik bij de goudwinning wordt het water van de kreken en rivieren vervuild. (Archieffoto: Edward Troon)


Het eerste STVS-milieu live debat is volgens het programmateam nu al een succes. “We zijn in elk geval tevreden met de participatie van het publiek en het vlot verloop van het live debat,” zegt Roy Jong A Fat, die samen met Carlos Lindveld maandagavond het debat heeft geleid.

Voor het eerste milieudebat is gekozen voor de onderwerpen, water, energie en kwik. Het initiatief is ingegeven door het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het debat moet het publiek en vooral politici bewust of bewuster te maken van het milieuvraagstuk. Het gebruik van kwik en de effecten daarvan hebben de boventoon gevoerd bij de discussie.

Jong A Fat benadrukt evenwel dat het hier niet gaat om een politiek debat. Politici worden wel uitgenodigd om samen met het publiek te discussiëren over een milieuvraagstuk. Voor het eerste debat bestond het panel uit de ecoloog Gwendoline Landburg van de zoölogische collectie van de universiteit. Zij heeft ook een inleiding gedaan over kwik. Financieel directeur Willy Duiker van de Energie Bedrijven Surname (EBS) was er voor energie en het milieu. Chiquita Resomardono, voorzitter van de watercoöperatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft het gehad over water.

Grote wond
Dat het kwikgebruik en de effecten daarvan een groot deel van het debat hebben beheerst, kwam vooral door de inleiding van Landburg. Zij schetste een niet rooskleurig beeld over de effecten van kwik in de mijnbouwindustrie en de gemeten kwikdampen die in de atmosfeer in Paramaribo voorkomen van meer dan 20 maal de internationale normen. Suriname mag dan volgens Landburg de naam dragen van een land met bijna 90 procent maagdelijk bos, “maar die status geldt al lang niet meer.”. “Als u vliegt boven het Surinaamse binnenland, krijgt u een goed beeld van wat het is. Een grote wond”, zei de ecoloog.

De ministers Jim Hok van Natuurlijke hulpbronnen en Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme participeerden vanuit het publiek aan het debat evenals andere kandidaat-parlementariërs bij de komende verkiezingen. Vanuit het publiek en het panel is aangegeven dat er nu meer dan genoeg is met discussies rond de effecten van het kwikgebruik en dat vanuit de overheid drastische beleidsmaatregelen moeten worden genomen.

Hok en milieu-deskunige Ellen Naarendorp, benadrukten evenwel dat het niet alleen een op zich staand milieu probleem is, maar een maatschappelijke en het niet zo ‘simpel is te zeggen dat het gebruik van kwik moet worden stopgezet. Landburg onderkent dit, maar bleef vasthouden aan de ernst van het probleem. Vanuit het publiek is vooral aangedrongen op duidelijke milieuwetgeving zoals een nationaal milieuwet. Minister Pinas benadrukte overigens dat het kwikprobleem een grote bedreiging is voor de ontwikkeling van het toerisme.

Voor de onderwerpen Water en Milieu is komen vast te staan dat voor Suriname en vooral de politiek de tijd is aangebroken een duidelijke keus te maken om de natuurlijke hulpbronnen op een juiste en duurzame manier in te zetten voor de ontwikkeling van het land.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May