Venezuela 'ontvangt’ US$ 5 miljard uit China
20 Apr 2015, 19:14
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela heeft meer geld uit China in het vooruitzicht gesteld. (Foto: Reuters)


Venezuela heeft US$ 5 miljard aan financiering uit China ontvangen, zegt de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Het geld was voor de "ontwikkeling", zei hij op zondag, maar gaf geen details.

De aankondiging komt drie maanden nadat Maduro was afgereisd naar China, een belangrijke investeerder in de regio. Venezuela lijdt aan een acute economische crisis, als gevolg van de daling van de olieprijs. Het belangrijkste exportproduct van Caracas is olie en de prijs daarvan is al langer dan een jaar gehalveerd. De oppositie beschuldigt de regering van wanbeleid.

Toen Maduro Beijing in januari aandeed, zei hij dat China meer dan US$ 20 miljard zou investeren in Venezuela. Hij heeft zondag niet verduidelijkt als de laatste US$ 5 miljard deel uit maakt van die grotere som.

Invloed China
In het afgelopen jaar zijn leningen door Chinese staatsbanken aan Latijns-Amerikaanse landen met 71% gestegen tot US$ 21 miljard. De Chinese leningen zijn hoger dan de gecombineerde waarde van de door de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, zegt de China/Latijns-Amerikaanse Financiën Database.

De 5 miljard dollar zal een impuls zijn voor Venezuela, dat zwaar is getroffen door de dalende olieprijs. Volgens rapporten komt 96% van zijn inkomsten uit olie-exporten. Cijfers van het Venezolaanse ministerie van Olie suggereren dat de prijs van de Venezolaanse olie is gedaald van US$ 96 in april 2014 tot US$ 50 deze maand. De inflatie in 2014 was meer dan 60% en er is wijdverspreide tekort aan elementaire zaken zoals meel, bakolie en melk.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August