Apache Suriname gaat olie zoeken met boorschip
05 Feb 2015, 00:00
foto
Het boorschip 'DrillMAX' van Stena Drilling is vanuit Afrika op weg naar Suriname. (Foto: offshoreexperts.files.wordpress.com)


Voor de eerste keer zal een boorschip Surinaamse kustwateren aandoen voor aardolie onderzoek. Apache Suriname Corporation staat in de startblokken om zijn eerste exploratieput ‘Popokai - 1’ (papegaai) te boren. Vanwege de grote waterdiepte is het boorschip ‘DrillMAX’, 228m lang en 42m breed, van Stena Drilling ingehuurd, zegt Country Manager Ian Roberts aan Starnieuws. Het oliebedrijf denkt medio februari zover te zijn om de operatie aan te vangen.

Door een olieput te boren vanuit een boorschip, schrijft Apache geschiedenis in Suriname’s aardolie industrie. Het bedrijf zit in blok 53, ongeveer 3.509 km² groot en gaat 160 kilometer noordwest vanuit de kustlijn van Paramaribo de put boren, in een waterdiepte van 1.500 meter. “Wij zijn voornemens om 5 km diep in de zeebodem te boren. Deze ‘wildcat exploration’, (Amerikaanse geologen uitspraak), kan enkele maanden duren, het is echt onbekend geologische bodem verkennen.” Er worden onder andere monsters verzameld van het gesteente en koolwaterstof, waarop weer techniek wordt losgelaten. “Het duurt dan weer enkele maanden om alle gegevens te analyseren, op zijn Amerikaans zeggen wij: let the well talk to you.”

Apache hoopt een groot olieveld te vinden, “de kans is dat wij helemaal niets vinden. De statistieken zijn niet in ons voordeel. Maar dit doen oliebedrijven, als je niet onderzoekt, vind je niet. Dit is de aard van het beestje.” Roberts geeft aan dat de operatie riskant is en het om een enorme investering gaat. Afhankelijk van de marktcondities en het type boorschip, liggen de huurprijzen tussen de US$ 400.000 en US$ 600.000 per dag. “De huidige olieprijs leidt weliswaar tot lage huurprijzen, maar het blijft een dure investering. Wereldwijd zijn bedrijven aan het bezuinigen.”

Overeenkomst
Apache Suriname, dochteronderneming van het Amerikaanse oliebedrijf Apache Corporation, heeft in oktober 2012 een productiedelingscontract (PSC) getekend met Staatsolie Maatschappij Suriname NV. Aan de overeenkomst die dertig jaar duurt, hangt een exploratie prijskaartje van US$ 230 miljoen en de afspraak voor het boren van tenminste twee putten. “Als er niet wordt voldaan aan het overeengekomen minimumprogramma, dan zijn er in de PSC boeteclausules opgenomen die gelijk staan aan de kosten van het boorprogramma”, zegt Marny Daal-Vogelland, Manager Petroleum Contracts Staatsolie.

De DrillMAX zal niet geankerd zijn, maar werkt volgens dynamische positionering. Dit is een geavanceerde techniek die automatisch de positie en koers aanhoudt door roerpropellers. Naast de DrillMAX, zijn nog vier support schepen ingehuurd, voor aan- en afvoer van materialen. Eén schip zal steeds aanwezig zijn, om passerende boten te waarschuwen. Tijdens de operatie zal in een straal van één nautische mijl rondom het boorschip een ‘no sail zone’ gelden. “Uiteraard zijn onze vrienden bij de MAS, NCCR, dienst Visserij en andere betrokkenen al geïnformeerd.” Om personeel en ander materiaal vanuit Paramaribo te transporteren, zijn twee Augusta Westland 15-zits helikopters ingehuurd, die al vanaf januari de J.A. Pengelluchthaven voor enkele maanden als basis hebben.

Daal zegt dat in het verleden er olieboringen zijn gedaan vanuit een jack-up rig (hefplatform) en semi-submisables (half-afzinkbaar schip). Staatsolie kijkt uit naar de DrillMAX-techniek, “we zullen mensen aan boord hebben en de data zal meer inzage geven in onze ondergrond, kennis van de Suriname-Guyana Basin.” De laatste put ‘Aitkanti-I’ is in 2011 geboord. De Popokai-1 wordt de 26ste put in Suriname’s offshore gebied. “Wij boren niet alleen voor Apache, maar ook namens Suriname en uit respect voor het land geven wij een lokale naam aan de put,” licht Roberts de naamgeving ‘Popokai’ toe. Een eventuele tweede put zal ‘Sabaku’ heten. Apache Suriname zal de operatie samen doen met de partners CEPSA Suriname en Petronas, die zich in blok 53 hebben ingekocht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May