Adron komt de helft boeren tegemoet met zaaizaad
19 Nov 2014, 12:00
foto


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft de helft van de boeren die geregistreerd hadden voor zaaizaad, kunnen voorzien in de behoefte. De andere boeren hebben of een deel van het zaaizaad gekregen of helemaal niet. Dit zegt waarnemend directeur van het Adron, Soedeshchand Jairam, aan Starnieuws.

Jairam merkt op dat het Adron op de Prins Bernhardpolder had gerekend. Om alle geregistreerde landbouwers tegemoet te komen, moet er tenminste nog op 1000 hectare zaaizaad gekweekt worden. Hiervoor leent de Prins Bernhardpolder zich uitstekend. Volgens Jairam is het van eminent belang dat de kwaliteit van de landbouwsector verhoogd wordt. Goed zaaizaad is een basisvoorwaarde hiervoor, zegt de landbouwdeskundige.

Het afgelopen seizoen had het Adron 116 hectare ingezaaid. Het ging om origineel-, elite- en eerste nabouwzaad. Op het areaal van Stichting Machinale Landbouw was er, voornamelijk eerste nabouwzaad ingezaaid op 72 hectare en 15 hectare origineelzaad. De contractboeren hadden samen 26 hectare origineelzaad ingezaaid, terwijl het Adron 4 hectare elitezaad voor zijn rekening had genomen. Op N.V. Nani werd er 18 hectare ingezaaid.

Wanita Ramnath
Advertenties