Grootopperhoofd Aboikoni ingeslapen
25 Jun 2014, 00:00
foto
Granman Belfon Aboikoni twee jaar geleden.


Het grootopperhoofd der Saramaccaners, granman Belfon Aboikoni, is dinsdag ingeslapen. Hij was geruime tijd ziek en was diverse keren opgenomen in het ziekenhuis. Hij leed aan suikerziekte.

Er dienen protocollaire regels te worden gevolgd om het bericht wereldkundig te maken. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling kan formeel niet ingaan op het verscheiden van het opperhoofd. "Ik volsta er nu mee dat ik officieel geen mededelingen kan doen", is het enige wat de bewindsman kwijt wil.
Ook diverse andere toppers willen liever een officieel bericht afwachten. "Het gaat om traditie. Een granman overlijdt niet, maar hij gaat slapen", zegt een vooraanstaand lid uit de Saramaccaanse gemeenschap.

Belfon Aboikoni volgde op 65-jarige leeftijd in oktober 2005 Songo Aboikoni op die twee jaar eerder was ingeslapen. De granman heeft zich ingezet voor het grondenrechtenvraagstuk en het uitvoeren van het Saamaka-vonnis uitgesproken door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica. Hij maakte zich sterk voor een weg via Atjoni naar Asidonhopo en de elektrificatie van de dorpen in het binnenland. Hij was de mening toegedaan dat de ontwikkeling van het binnenland niet tot stand zal komen zonder de basisvoorwaarden.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July