Column: Multinational Alcoa is tijd aan het rekken
04 Jun 2014, 06:00
foto
Suralco-plant te Paranam.


De multinational Alcoa is met onmogelijke eisen gekomen om nog te mogen rekenen op een rode bauxiet-loper. De mededelingen die Alcoa gedaan heeft aan de regering, hebben veel stof doen opwaaien. Terecht doet president Desi Bouterse een beroep op elke Surinamer om zich in eenheid te buigen over dit probleem. Iedereen die naar school is gegaan in Suriname, heeft geleerd dat bauxiet de kurk is waarop de economie drijft. Wanneer de dobber in een derdewereldland drijft, betekent het gouden tijden voor een multinational. Er is in de afgelopen honderd jaren enorm veel geld door Alcoa gehaald uit de bodem van Suriname. De kraters waaruit het bauxieterts is gehaald, zijn de getuigen van hoe diep in de aarde is getast om te kunnen floreren.

Suralco/Alcoa bleef keer op keer ontkennen dat het bedrijf uit Suriname zal vertrekken. De managing director van Suralco, Ruben Halfhuid, zei in zijn nieuwjaarsrede in januari dat het Nassau-project opnieuw zou worden uitbesteed met een andere set-up, na het verkrijgen van goedkeuring van Alcoa voor de start van de uitvoering in het eerste kwartaal van 2015. De mijn zou in 2017 worden opgeleverd. Het is vanaf 2004 duidelijk dat er een energievraagstuk is en dat er geïnvesteerd moet worden in het Nassaugebied.

Aquilino Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en Halfhuid, leggen nu uit dat bauxiet uit het Nassaugebied pas in 2018 gewonnen kan worden. Ineens wordt aangegeven dat het ontwikkelen van Nassau 4.5 jaar zal duren, terwijl zes bedrijven zijn gevraagd om een aanbod te doen voor het project. Dit zou ruim twee jaar in beslag nemen.

Uit de eisen van Alcoa blijkt duidelijk dat de multinational tijd wil winnen. De problemen die Alcoa gecreëerd heeft, worden nu op het bord van Suriname gelegd om deze op te lossen. De miljarden winsten die hier gemaakt zijn, werden in andere landen geïnvesteerd. Alcoa heeft al een beslissing genomen. De multinational gaat weg uit Suriname. Daarom wordt er niet meer geïnvesteerd hier.
De mijnbouwgigant heeft de 'Brokopondo-overeenkomst' met Suriname gesloten voor 75 jaar, waarvan 56 jaren zijn verlopen. Als Alcoa zich niet kan houden aan de overeenkomst zal ze ruim US$ 700 miljoen moeten neertellen en het bedrijf moeten overdragen aan Suriname. Daarom de vele onmogelijke eisen om niet te hoeven te betalen. Maar na honderd jaar is er genoeg expertise in Suriname om de bauxietindustrie te kunnen behouden. Per slot van rekening zijn het Surinamers die het harde werk dag en nacht verrichten en niet enkele dure Brazilianen die posities van eigen deskundigen innemen. De multinational kan gaan als nu reeds duidelijk is dat bijkans duizend banen op de tocht zijn en Suriname al jaren meer uitgeeft aan behoud van Alcoa dan er geld in het laatje komt...

Nita Ramcharan
Advertenties