Berenstein: Fundamentele veranderingen in wet minimumloon
06 Apr 2014, 12:00
foto
Robby Berenstein, voorzitter C-47


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, is niet te spreken over dat de raad van ministers fundamentele veranderingen heeft aangebracht in de ontwerpwet minimumloon. "Het gaat niet om taalkundige wijzigingen. Er zijn ingrijpende wijzigingen in het concept. Wij zouden nog de ruimte krijgen om onze kanttekeningen kenbaar te maken. Dit is echter niet gebeurd", zegt Berenstein aan Starnieuws.

Net als de voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is Berenstein ontstemd over de gang van zaken. Na diverse sessies is er een conceptwet tot stand gekomen. De raad van ministers heeft de vakbeweging, het bedrijfsleven, het Arbeids Advies College en het Tripartiet Overleg volgens Berenstein op een zijspoor geplaatst. Nu wordt een minimumloon bij staatsbesluit vastgesteld als door De Nationale Assemblee de ontwerpwet wordt goedgekeurd.

"Het is niet correct om kleine ondernemers ook op te nemen in de ontwerpwet. Het gaat om minimumloon voor mensen die in dienstverband zijn en niet om zelfstandigen die een inkomen hebben. Ook de belasting maakt een verschil tussen loon en inkomen. In het ontwerp zijn door de regering ook taxibedrijven opgenomen. Zij zijn niet in loondienst, maar zijn kleine zelfstandigen", benadrukt de vakbondsleider.

Berenstein vindt dat de regering de boel in de war heeft gegooid door eigendunkelijk veranderingen aan te brengen. De ontwerpwet heeft eerst bijkans een jaar gelegen bij vicepresident Robert Ameerali. En nu zijn er wijzigingen doorgevoerd, zonder het Tripartiet Overleg te raadplegen. Berenstein vindt dat er ruimte moet worden gegeven voor de kanttekeningen die er zijn. "Toen wij de gewijzigde ontwerpwet kregen, hebben we aangegeven dat we deze moeten bestuderen", stelt de voorzitter van C-47.
Advertenties