Stoppen contract SGS kost Staat miljoenen
29 Nov 2013, 06:00
foto


Het eenzijdig stopzetten van het contract met SGS zal de overheid een aardig duitje kosten. Starnieuws verneemt dat Suriname zo’n US$ 2,5 miljoen zal moeten neertellen om zich los te wrikken van SGS. Het contract met SGS voor pre-shipment controle is voor 18 maanden aangegaan en was aangevangen in juni.

SGS Suriname vindt dat het om een zaak tussen het bedrijf en de Staat gaat en wil tegenover Starnieuws niet reageren op de claim.

Drie weken na aanvang werd onder druk van het bedrijfsleven deze inspectie van scheepsladingen opgeschort. Veel ondernemers waren onzeker over de inspectie die SGS uitvoert voordat de goederen worden verscheept. Ze wezen erop dat er door de pre-shipment inspectie minder is geïmporteerd, dat de situatie chaotisch was en goederen duurder zouden worden.

Voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams bedrijfsleven (VSB) om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de eventuele claim van SGS het gevolg is van het eenzijdig opzeggen van het contract met deze maatschappij door de regering. “Je kan niet eenzijdig dit soort contracten vroegtijdig verbreken, zeker niet wanneer dat juridisch is vastgelegd”, meent Welzijn. Hij wijst er op dat SGS heeft aangegeven schade te lijden door de eenzijdige opzegging van het contract door de overheid.

Stem laten horen
De VSB-voorman benadrukt dat het bedrijfsleven niet gekend is geworden toen SGS door de regering werd binnengehaald. “Wij hebben onze stem laten horen toen we merkten wat de negatieve effecten waren van het gesloten contract tussen de beide partijen. Wij staan overigens nog altijd achter de kritiek die toen is geuit”, zegt Ferdinand aan Starnieuws.

Binnen het contract zouden alle ladingen, voordat zij werden verscheept naar Suriname worden onderworpen aan een douane-inspectie met ondersteuning van de SGS. De inspectie was vooral gericht op het minimaliseren van de onder-facturering bij de import van goederen. Ofschoon onder-facturering over de hele importlinie plaatsvindt, is het vermoeden dat vooral bij de auto-import, handelaren tussen de 20 en 40 procent onder de werkelijke waarde opgeven. SGS inde 1% van de FOB-waarde van de ladingen als vergoeding. De pre-shipment is op 17 juni ingegaan en op 26 juli opgeschort door president Desi Bouterse.
Advertenties