Column: Anton, Karin en de kinderen
Een beetje journalist hoort dan ook als filosoof te werk te gaan. Met verbazing en een gezonde dosis wantrouwen de wereld verkennen en vervolgens verslag uitbrengen van de bevindingen. Klopt het allemaal wat hij of zij ziet, hoort en leest? Of zouden hier en daar bepaalde belangen een zekere verdraaiing van de feiten in de hand werken? Vandaar dat de journalist die feiten - of zaken die daar voor doorgaan - zorgvuldig behoort te controleren en meerdere bronnen dient te raadplegen.
Naar eer en geweten schrijft de journalist zijn stuk. De ene krantenlezer of internetgebruiker vindt het een goed artikel. De ander, die over achtergrondinformatie of kennis beschikt, denkt daar misschien heel anders over. De neutrale volger doet er dan ook verstandig aan om een andere krant open te slaan of een andere nieuwsbron aan te boren. Om vervolgens te concluderen dat de waarheid vermoedelijk ergens in het midden ligt.
Om aan te geven dat een scherpe scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie ook in de journalistiek nogal eens dilemma’s oplevert, teken ik aan dat sommige journalisten spreken van een verhaal dat ze aan het schrijven zijn. Zoals er ook genoeg journalisten zijn die zich van verhaaltechnieken bedienen. Ze brengen geuren en kleuren aan in hun verhaal of laten hun eigen mening erin doorschemeren. Zo geven ze hun eigen versie van de werkelijkheid. Maar of die ook overeenkomt met de échte werkelijkheid?
Nemen we nu 'De man van veel', de nieuwe roman van Karin Amatmoekrim. Zoals u weet is over het boek een discussie over fictie en werkelijkheid gaande. In ben geneigd die discussie met enige scepsis te volgen. Ik vraag me namelijk af of het er ook maar iets toe doet of Amatmoekrims verhaal de werkelijkheid geweld aan zou doen. Of dat de kinderen van De Kom zich eraan zouden storen. Hetgeen ik me trouwens levendig kan voorstellen, daar niet van. Verplaats ik mij in Ad de Kom (87) en lees ik in 'De man van veel' over een ronduit pijnlijke ontmoeting met mijn overspannen vader, dan zou ik waarschijnlijk even moeten slikken. Misschien gooide ik het boek wel in een hoek van de kamer. Maar als ik vervolgens weer bij zinnen zou komen en bereid was verder te lezen, zou ik de bedoelingen van de schrijfster waarschijnlijk prima begrijpen.
Ik heb de roman vrij snel na verschijning gelezen. Een mooi verhaal, vind ik, met de nadruk op verhaal. Karin is namelijk geen journalist, ze schrijft verhalen en romans. Ze hoeft geen feiten te checken. Wel kan ze zich laten inspireren door een ‘waargebeurde’ geschiedenis.
De auteur concentreert zich op de gedwongen opname van Anton de Kom in een psychiatrische kliniek in Den Haag, begin 1940. Daar ziet hij zijn leven aan zich voorbijtrekken. Het boek biedt inzicht in de zielenroerselen van Anton de Kom die in zijn ongelijke strijd tegen de autoriteiten aan beide kanten van de oceaan genadeloos met zijn beperkingen wordt geconfronteerd. In het dagelijks leven werd hij geschaduwd; in zijn verbeelding stond achter elke lantaarnpaal een spion of informant. Hij blijkt zwaar overspannen, lijdt aan achtervolgingswaan en vertoont paranoïde verschijnselen.
Amatmoekrim laat hem dromen en beschrijft zijn terugkerende nachtmerries. Ze legt zijn innerlijke conflicten bloot. Zo krijgt de legende Anton de Kom een echt karakter met menselijke eigenaardigheden en tegenstrijdigheden en komt hij wat mij betreft als een nog sterkere persoonlijkheid uit het boek naar voren.
Er was al een biografie over De Kom. Die heb ik niet gelezen maar naar ik begrijp is dat boek niet geheel onomstreden. Amatmoekrim zal er zeker uit hebben geput. Als bron van inspiratie, niet om feiten te checken. Ze werkte immers aan een roman.
En of ze langs had moeten gaan bij de kinderen van De Kom? Dat was misschien een aardig gebaar geweest. Ze had hen in kennis kunnen stellen van haar voornemen om een roman over hun vader te publiceren. En dan? Ze wist dat ze het levensverhaal van De Kom zou gaan inkleuren, aanvullen en naar haar hand zou zetten. Het was niet haar bedoeling een nieuwe biografie over hem te schrijven.
Fictie of feiten; zou het echt zo veel uitmaken? Verdichting van de werkelijkheid, dat is wat er volgens mij in “De man van veel” aan de hand is. Wie weet, misschien komt de auteur door middel van haar fictie nog heel dicht in de buurt van de werkelijkheid. Dat maakt het ook zo interessant. Het boek bood in elk geval stof tot nadenken en aanleiding om de werkelijke gebeurtenissen - voor zover die al exact zijn te achterhalen - in een ander perspectief te plaatsen. En laten dat nou net een paar cruciale kenmerken van een roman zijn.
Diederik Samwel
Vandaag
-
17:17
HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
-
16:02
Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
-
15:00
President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
-
14:48
Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
-
12:47
DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
-
11:56
Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
-
10:44
Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen