Salarissen Rekenkamer voortaan bij wet geregeld
25 Jul 2013, 21:00
foto


De Nationale Assemblee heeft donderdag met algemene 29 stemmen goedgekeurd dat de bezoldiging en remuneratie van de Rekenkamer wordt gekoppeld aan die van een directeur en onderdirecteur van een departement. Voortaan wordt de positie van de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris, leden en plaatsvervangende leden niet meer door de regering bepaald maar is er nu een wet daarvoor.

Het parlement heeft een initiatiefwet ingediend en vandaag aangenomen. Gehoopt wordt dat een rechtszaak die onder andere door de secretaris van de Rekenkamer is aangespannen tegen de Staat, wordt ingetrokken. De geldelijke voorziening wordt met terugwerkende kracht uitbetaald vanaf 1 januari 2012.
Parlement en Rekenkamer hebben mede naar aanleiding van de rechtszaak enige tijd met elkaar moeten onderhandelen. Dit is niet makkelijk geweest. De lonen en tegemoetkomingen waren enige tijd terug gekoppeld aan functies bij het Hof van Justitie. Deze koppeling is ergens in het verleden ongedaan gemaakt.

Niveau onderdirecteur
Vanuit de Rekenkamer was er enige kritiek op de ontkoppeling, ook om het feit dat met een wet dit instituut niet zelf kan onderhandelen over zijn financiële positie. Was toen het salaris van de secretaris van de Rekenkamer gekoppeld aan dat van een directeur van een departement, is dat nu teruggebracht naar het niveau van dat van en onderdirecteur.

Met de nieuwe lonen en remuneratie van de Rekenkamer is ook goedgekeurd een toelage voor telefoonkosten van minimaal SRD 100 oplopend tot SRD 300 terwijl ook een vervoerstoelage wordt toegekend. De nieuwe wet is niet van toepassing op gewezen leden van de Rekenkamer. Voor wat betreft de pensioenen is die positie al bij wet vastgesteld. In een tweede wet wordt ook de rechtmatigheid van de Rekenkamer en de handelingen gepleegd in de periode 2008 tot en met 2011, rechtmatig verklaard. In die periode is nagelaten de zittingsperiode van de voorzitter rechtmatig vast te leggen, wat in feite neerkomt op een onrechtmatig functioneren van de Rekenkamer in de periode. Met de wet wordt dit ongedaan gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May