Droog- en verwerkingsbedrijf Nickerie wordt aangepakt
31 Mar 2013, 14:00
foto
Assembleelid Rashied Doekhie op het terrein van SAKN in de Europolder.


De faciliteit om padie te drogen van Stichting Agrarische Kernbedrijven Nickerie (SAKN) wordt gerehabiliteerd. De gebouwen zijn verwaarloosd. De droog-installatie, ooit opgezet door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij voor de Europolder, wordt al enige tijd niet gebruikt. Assembleelid Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) zegt dat na afstemming met president Desi Bouterse hier verandering in zal komen.

Er zijn machines ingezet om alvast met de schoonmaak te beginnen. Doekhie oriënteerde zich zaterdag op het terrein van de SAKN. De politicus vindt dat investeerders aangetrokken moeten worden, want de overheid moet het nieuwe droog- en verwerkingsbedrijf dat opgezet zal worden, niet zelf beheren. "Dat blijkt niet te werken. Er zijn genoeg nationale en internationale investeerders die belangstelling hebben", zegt Doekhie. Hij brengt in herinnering dat in bijzijn van de president op 25 november overeenkomsten zijn getekend met Chinese ondernemers die willen investeren in de agrarische sector.

Faciliteiten belangrijk
Allereerst wordt het terrein van SAKN ontdaan van wied, waardoor er een beter beeld is van de staat waarin de opstallen zich bevinden. Hij kan nog niet aangeven binnen hoeveel tijd de nieuwe faciliteiten er zullen staan, maar die zullen zeker komen. Er is nu een begin gemaakt.

Doekhie legt uit dat door de droog- en opslagfaciliteiten de boeren betere prijzen konden afdwingen van de opkopers. Nu zijn de landbouwers gedwongen om zo snel mogelijk hun product te verkopen. De politicus zegt niet te geloven in subsidies. De incentives die onlangs betaald zijn, worden vaak niet weer in de sector geïnvesteerd. Door faciliteiten te creëren, wordt de sector, en daarmee het hele land geholpen.
Advertenties