VHP heeft duidelijke visie energiebeleid 2015-2030
10 Jan 2013, 05:00
foto
De presentatie over de lange termijn visie van de VHP over energie was druk bezocht.


Als er geen energie is, is er ook geen duurzame ontwikkeling. De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) vindt dat energie een pre conditie is om de ontwikkeling en het welvaartsniveau van de Surinamer te verhogen.

Om de noodzaak van energie voor het op gang brengen en houden van economische ontwikkeling te benadrukken, heeft de Energiecommissie van de VHP een presentatie gehouden over het ‘Nationaal Energiebeleid voor Suriname 2015-2030.

De partij is ervan overtuigd dat in haar lange termijn visie over de energieveiligheid voor het volk, goedkope energie die verwegend opgewekt is met onze hernieuwbare bronnen met lage CO2 emissie, de oplossing biedt voor het groeiend energietekort. Met het veiligstellen en garanderen van voldoende energie wil de partij productie stimuleren en export bevorderen.

Constructieve bijdrage
Volgens de bevindingen van de energiecommissie van de VHP zal de vraag naar energie tot 2030 zijn toegenomen tot 1.200 megawatt, bijna het vijfvoudige van de huidige behoefte. Het behoeft geen betoog dat de opwekkingscapaciteit ontoereikend is om in deze groeiende behoefte te voorzien, stelt de commissie. “De elektriciteitsvoorziening in Suriname laat op dit moment veel te wensen over. De problematiek varieert van het gebrekkig verkijgen van een stroomaansluiting tot de vele stroomonderbrekingen waarmee de bevolking wordt geconfronteerd.”

De economische en maatschappelijke ontwikkeling wordt gestagneerd door het energiegebrek. Er is dringend behoefte aan een effectief beleid voor de Surinaamse energiesector met als centrale doel “betrouwbare en betaalbare elektriciteit te garanderen voor alle Surinamers.” De energiecommissie van de VHP heeft hiertoe oplossingsmodellen aangedragen. Zo wil de partij een constructieve bijdrage leveren en een blauwdruk presenteren.

Mix hydro en thermische energie
De bevindingen van de commissie zijn vervat in een ‘Ontwerp voor een Nationaal Energiebeleid voor Suriname 2015-2030’, dat is aangeboden aan VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Eerdere studies van verschillende onderzoeksgroepen hebben uitgewezen dat de energiecapaciteit in Suriname ook de potentie bevat voor export.

Substantiële investeringen zijn noodzakelijk en de keuze van de technologie die het land zal kiezen. Ook zullen ondernemers en investeerders moeten worden gestimuleerd om te participeren in de energie-industrie. Eén van de aanbevelingen van de commissie is te kiezen voor een hybride opwekkingsmodaliteit van hydro en thermische energie. Hydro energie is op de lange termijn goedkope, is hernieuwbaar, maar kapitaalintensief en heeft een lange bouwperiode. Thermische energie daarentegen is flexibeler, heeft een snellere installatie, maar is ook duurder op de lange termijn. Een mis van hydro en thermische energie is voor Suriname het meest voor de hand liggend. Zo zal de thermische capaciteit ook als standby vermogen kunnen functioneren voor perioden van lage watertoevoer.

Grensoverschrijdend
Invoering van het energiebeleid zoals de VHP-commissie heeft voorgesteld, vereist kennis, energie en doorzettingsvermogen. Voorzitter Santokhi heeft tijdens de presentatie de toekomstige betekenis van de geïdentificeerde alternatieve, hernieuwbare energiebronnen benadrukt. “Alleen met efficiënt en effectief beleid kan deze tot ontwikkeling worden gebracht.”

Hij heeft de aanwezigen ook meegegeven dat er diep moet worden nagedacht over het ontwikkelen van een integraal energiebeleid met onze grenslanden. Zo zouden wij het hoofd kunnen bieden aan de toekomstige energie problematiek die volgens Santokhi grensoverschrijdend zal worden.

De presentatie van woensdag is gehouden op initiatief van de Adviesraad van de VHP in het partijcentrum 'De Olifant'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May