Tyrone Spong maakt furore voor hem én Suriname
04 Nov 2012, 12:30
foto
Tyrone Spong met de Surinaamse vlag om, wordt geïnterviewd door MMA TV.


Kickboxer Tyrone Spong (27) heeft geschiedenis geschreven zaterdagavond bij zijn debuut in de Mixed Martial Arts (MMA) ring in Las Vegas. Hij treedt voor het eerst op in de MMA en slaat zijn tegenstander Travis Bartlett in de eerste ronde reeds knock out. Dit gebeurde tijdens het gala van de World Series Of Fighting (WSOF).

Promotor en vriend Dave van Aerde, zegt aan Starnieuws vanuit Las Vegas, dat Tyrone vanaf het begin de wedstrijd heeft gedomineerd en furore heeft gemaakt. De sportman kwam met de Surinaamse vlag op. Ook na zijn gevecht omhulde hij zich met het nationale symbool. "De wedstrijd was live te zien op NBC sports", zegt Van Aerde trots.

Nieuwe fase
Als kickbokser heeft Tyrone een record van 101 wins, 5 losses en 1 draw. Tevens is hij negenvoudig wereldkampioen en heeft in de finale ronde van K1 gestaan. "Het is tijd voor een grotere uitdaging en vandaar de stap naar MMA", vertelt Van Aerde. MMA is de snelst groeiende sport ter wereld "en onze eigen Surinaamse zoon hoort nu tot de absolute top". Tyrone heeft zijn tegenstander, Travis Bartlett, in de eerste minuut een trap tegen het hoofd gegeven en die zorgde voor een grote open wond". Tijdens de MMA oftewel free fighting mag alles behalve kopstoten en trappen naar het hoofd als de tegenstander op de grond ligt.

Voor 7000 toeschouwers heeft Tyrone zeer beheerst en professioneel gevochten, vertelt Van Aerde. "Bij zijn opkomst naar de ring kwam Tyrone met onze Surinaamse vlag om zich heen en ook na het gevecht heeft hij die meteen omgedaan. Het was letterlijk het eerste waar hij naar vroeg. Ook tijdens interviews had hij de vlag om", deelt de promotor mee.

Super trots
"Ik ben super trots om dit als eerste Surinamer te kunnen neerzetten. Ik vertegenwoordig Suriname al jaren, bijvoorbeeld tijdens K1. Ik kom altijd op met onze vlag en ook als er wordt vermeld voor welk land ik vecht, is het Suriname. Vele topsporters uit Suriname vertegenwoordigen nog altijd Nederland en ik doe dat niet. Nu heb ik Suriname vertegenwoordigd in las Vegas. Dit is de plek waar de grootsten vechten en hebben gevochten", zegt Tyrone vol verve uit Las Vegas.

"MMA is nu de grootste hype binnen de vechtsport met tientallen miljoenen kijkers en ze hebben allemaal gezien wat wij Surinamers kunnen doen. Het was live op NBC Sports. Een van de grootste tv-netwerken van Amerika. Ik hoop dat de jeugd geïnspireerd raakt en beseft dat dromen waargemaakt kunnen worden. Je kan alles bereiken, zolang je gelooft in je eigen kunnen. We hebben zoveel talent rondlopen en het wordt echt tijd dat we dat gaan beseffen en benutten. Elke keer als ik in Suriname ben, zie ik wat voor potentie er is. Voor mijn carrière is dit een enorme boost! Dit is de droom van elke vechter", stelt Tyrone. Hij vindt het geweldig dat op het gala van WSOF een Surinamer is gevraagd om mee te doen.

Sranan dis na gi yu
Van Aerde raakt niet uitgesproken over het succes en de emoties die los zijn gekomen. Beiden verbinden de overwinning in één adem met Suriname. "Ik ben de tel kwijt geraakt hoeveel keer Tyrone het uitschreeuwde. 'Sranan!, dis na gi yu!”, vertelt Van Aerde. Hij deelt mee dat er veel tv-sterren en topsporters aanwezig waren op het gala.

Na het gevecht kreeg Tyrone een staande ovatie van het publiek. Iedereen wilde met hem op de foto. "Om dit als vriend en Surinamer mee te maken, was zelf voor ons teveel. Trotser dan dit kunnen we op dit moment niet zijn. Maanden hebben we naar dit moment toegeleefd en eindelijk de verlossing, winst!", onthult Dave van Aerde vanuit Las Vegas.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May