Dag der Inheemsen, boordevol festiviteiten in Palmentuin
08 Aug 2012, 08:00
foto
De gasten uit Canada worden verwelkomd in de Palmentuin. (Foto: René Gompers)


De ‘atyupo’ met pingo heeft gesmaakt. Met een koude kasiri wordt de inheemse maaltijd afgerond. De bezoekers blijven nog een tijdje aanzitten voor zij hun weg vervolgen door de Palmentuin, die veranderd is in het dorp 'Tawapore-yemandopo', inheems voor 'oost west thuis best'. Een van de bezoekers overweegt om zijn lichaam te beschilderen en verzamelt alvast wat informatie hierover.

Met de inheemse markt, lichaamsbeschilderingen en enkele workshops zijn dinsdag de festiviteiten rond de Dag der Inheemsen voor dit jaar begonnen. De verscheidenheid aan activiteiten is groot. Capoeira Mestiçagem Suriname verzorgde een workshop over capoeira, de filosofie en het hoe en waarom van deze cultuuruiting. Een workshop over grondenrechten wordt verzorgd door een inheemse delegatie uit Canada.

Uitwisseling informatie
De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) heeft besloten om drie dagen activiteiten rond de dag der Inheemsen te houden vanwege de elk jaar groeiende buitenlandse belangstelling.
Siritoyara Aloema, waarnemend voorzitter van OIS, vertelt aan Starnieuws dat in de regio alleen in Suriname deze dag een nationale vrije dag is. "De buitenlandse broeders maken zich vrij rond deze tijd om de dag met ons te komen vieren. We hebben gasten uit Canada, Frans-Guyana, Guyana, Noord-Amerika, Peru en Trinidad & Tobago."

Er wordt veel informatie uitgewisseld over de positie van de inheemse bevolking. De Canadese en Amerikaanse delegaties bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende stammen en noemen zich 'The First Nation People', de naam voor alle inheemsen omdat zij de eerste bewoners van dit werelddeel zijn geweest. In diverse presentaties en workshops wordt onder andere aangegeven hoe zij hun vertrapte rechten opnieuw verkregen hebben.

Sambura Assemble
Aloema is ingenomen met de visie en de toegepaste strategieën van de 'First Nation People' bij het verwerven van erkenning en grondenrechten. "Eenheid is de basis voor hun succes. Helaas ontbreekt de eenheid onder de inheemsen in ons land nog", beweert hij. Om de eerste stap naar eenheid te maken, wordt dinsdag om vijf uur ‘s middags voor het eerst de 'Sambura Assemble' opgevoerd. Hierbij zullen de inheemse groepen van verschillende achtergronden uit binnen- en buitenland samen muziek maken met de sambura als hoofdinstrument.

Op 9 augustus wordt om zes uur in de ochtend de dag geopend met een Maya Vuurceremonie. Er zal gebeden worden tot Tamushi (hoofdgod der Inheemsen) voor eenheid. Daarna mag men zich door Vrouw Thelma laten baden met switi watra voor meer zegen. In optocht begeeft men zich daarna weer naar Tawapore-yemandopo voor een inheems samenzijn.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January