Alleen Wim Carbière vraagt om voortzetting proces
13 Apr 2012, 17:30
foto
Wim Carbière na de zitting. (Foto: Raoul Lith)


Van alle 22 verdachten in het 8 december strafproces die door de krijgsraad berecht worden, heeft alleen Wim Carbière gezegd dat hij wil dat de zaak voortgezet wordt. Benito Pick, de raadsman van Ruben Roozendaal en Edgar Ritfeld, zei op de zitting dat hij "zich confirmeert aan het oordeel van de krijgsraad".

Roozendaal en Ritfeld hebben eerder publiekelijk gesteld dat zij geen amnestie willen en dat de rechtszaak gewoon door moet gaan. Op de zitting hadden zij ook de gelegenheid om hun zegje te doen, maar hebben dat nagelaten.

Verrast
Beide verdachten zeiden na afloop van de zitting dat ze nog steeds vinden dat de zaak door moeten gaan. "Ik was verrast, daarom heb ik niets gezegd", zei Roozendaal op vragen van journalisten. Hij is van plan om dit alsnog schriftelijk door te geven aan de krijgsraad.

Raadsman Pick zei dat hij kijkt naar de juridische kant van de zaak. Hij houdt rekening met de tenlastelegging. Pick merkte op dat uiteindelijk de krijgsraad een beslissing moet nemen, vandaar dat hij zich daarbij wil neerleggen. Daarom heeft hij zich niet uitgelaten over deze kwestie.

Niet realistisch
Carbière heeft geen advocaat. Hij zei aan de krijgsraad dat hij niet kiest voor amnestie maar de zaak liever behandeld wil zien. Auditeur Militair Roy Elgin zei op de zitting dat het niet realistisch is wat Carbière vraagt. Volgens Elgin moet het strafproces worden opgeschort totdat er een Constitutioneel Hof is die de amnestiewet kan toetsen.

Het Openbaar Ministerie meent dat er een spanningsveld is ontstaan tussen de wetgever en de rechterlijke macht. Hij sprak van een rechtsvacuüm. Dit kan opgeheven worden als er het Constitutioneel Hof wordt ingesteld.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November