Caricom introduceert online meldpunt voor gevaarlijke producten
13 Mar 2012, 00:00
foto


Het Caricom secretariaat heeft een online meldpunt geïntroduceerd. Consumenten uit de lidlanden kunnen aangifte doen van gevaarlijke en consument onvriendelijke producten in het handelsverkeer tussen de landen.

Het internet meldpunt systeem met als naam ‘Carrex’ (Caricom Rapid Exchange System for Dangerous non-food Consumer Goods), komt in reactie op klachten van consumentenorganisaties uit de lidlanden over gevaarlijke producten. De Caricom wil met de introductie van dit systeem de regio beschermen voor onveilige en gevaarlijke goederen.

Niet voor voeding
Het aanmeldsysteem geldt evenwel alleen voor producten en items die niet behoren tot de categorie voeding. Het gaat dus om de zogenaamde non-food producten zoals, motorvoertuigen, elektrische artikelen, speelgoed en andere spullen die meer dan 13 miljoen consumenten in deze landen jaarlijks gebruiken. Voor het meldpunt zijn er nationale contactpunten in Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Sint Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago. Deze landen hebben meegewerkt aan het regionaal systeem.

Carrex werkt vanuit een website en stelt consumenten in staat via het meldpunt in hun land aangifte te doen van producten die zij hebben gelokaliseerd als te zijn onveilig en gevaarlijk of dat het product na aanschaf gevaarlijk en onveilig blijkt te zijn. Het systeem is eerder geïntroduceerd op een ministeriële vergadering van handelsministers in de Caricom in november 2011. Van de participerende landen in het systeem zijn twaalf personen getraind voor het beheer van het systeem. Deze personen moeten geregistreerde klachten doorspelen naar het Carrex-Caricom-CSME-secretariaat dat gevestigd is in Barbados.

Werken aan standaarden
Minister Michael Miskin van Handel en Industrie bevestigt tegenover Starnieuws het Carrex-systeem samen met zijn collega’s in de regio besproken te hebben. Daniella Sumter is één van de drie Surinaamse contactpersonen voor het systeem. Zij legt uit dat een ieder gevaarlijke producten mag doorgeven. De contactpersonen registreren dat, doen onderzoek naar de mate en soort onveiligheid van het product en spelen dat door aan de Caricom. De Caricom plaatst het product, nadat zij het heeft geverifieerd, op de uiteindelijke lijst. Ook Europa en de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben een dergelijk systeem.

Eerder heeft Handel en Industrie, alle belanghebbenden, importeurs, fabrikanten en de Kamer van Koophandel en Fabrieken hieromtrent geïnformeerd en een presentatie gegeven.
Sumter zegt dat sanctiemaatregelen, zeker in het geval van Suriname, nog niet van toepassing zijn. “Daarvoor zullen we echt moeten werken aan standaarden en wetgeving,” zegt zij. Maar je kan dan wel zien welke producten op de lijst voorkomen.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April