'Nee bedankt': blanke Zuid-Afrikanen wijzen Trumps aanbod af
Trump tekende vrijdag een uitvoerend bevel om de Amerikaanse hulp aan Zuid-Afrika te stoppen. Hij verwees daarbij naar een onteigeningswet die president Cyril Ramaphosa vorige maand ondertekende en die tot doel had de ongelijkheid op het gebied van landgebruik die voortkomt uit de geschiedenis van blanke suprematie in Zuid-Afrika, recht te zetten.
Trumps bevel voorzag in de hervestiging in de VS van "Afrikaners in Zuid-Afrika die het slachtoffer zijn van onrechtvaardige rassendiscriminatie" als vluchtelingen.
Afrikaners zijn voor het overgrote deel blanke afstammelingen van de eerste Nederlandse en Franse kolonisten. Zij bezitten het grootste deel van de landbouwgrond van het land.
"Als je hier geen problemen hebt, waarom zou je dan willen gaan?", vroeg Neville van der Merwe, een 78-jarige gepensioneerde uit Bothasig, vlak bij Kaapstad.
"Er zijn geen echt slechte mensen die ons land hebben overgenomen, de mensen doen gewoon hun normale gangetje en weet je, wat ga je daar doen?"
De door Ramaphosa ondertekende wet wil de ongelijkheid in landbezit tussen de verschillende rassen aanpakken. Driekwart van het particuliere land in Zuid-Afrika is in handen van de blanke minderheid. Ramaphosa wil het voor de staat makkelijker maken om land te onteigenen in het algemeen belang.
Ramaphosa verdedigde het beleid.
Blanke mensen vertegenwoordigen 7,2 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking van 63 miljoen, blijkt uit gegevens van het statistiekbureau. De gegevens geven niet aan hoeveel Afrikaners er zijn.
Vóór de onafhankelijkheid van Zuid-Afrika gaven de Britse koloniale heersers het meeste landbouwland aan blanken. In 1950 nam de National Party uit het apartheidstijdperk 85 procent van het land in beslag, waardoor 3,5 miljoen zwarte mensen hun huizen moesten verlaten.
Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Ramaphosa, de grootste partij in de regeringscoalitie, zegt dat Trump de misinformatie versterkt die wordt verspreid door AfriForum, een door Afrikaners geleide groep.
De groep, die bij de vorige regering van Trump lobbyde met betrekking tot hun zaak, zei dat ze het aanbod niet zouden accepteren.
"Emigratie biedt alleen een kans voor Afrikaners die bereid zijn het risico te lopen de culturele identiteit van hun nakomelingen als Afrikaners op te offeren. De prijs daarvoor is gewoon te hoog", zei AfriForum CEO Kallie Kriel op zaterdag.
Vaderland
Daarnaast heeft de Solidariteitsbeweging – waartoe AfriForum en de vakbond Solidariteit behoren en die naar eigen zeggen ongeveer 600.000 Afrikanergezinnen en twee miljoen individuen vertegenwoordigt – haar betrokkenheid bij Zuid-Afrika uitgesproken.
"We zijn het misschien niet eens met het ANC, maar we houden van ons land. Zoals in elke gemeenschap zijn er individuen die willen emigreren, maar repatriëring van Afrikaners als vluchtelingen is voor ons geen oplossing," aldus de Solidarity Movement.
Ook afgevaardigden van Orania, een enclave in het hart van het land waar alleen Afrikaners wonen, verwierpen Trumps aanbod.
"Afrikaners willen geen vluchtelingen zijn. Wij houden van ons thuisland en zijn er toegewijd aan," zei Orania.
Het grondbeleid van Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid heeft nooit geleid tot gedwongen inbeslagname van land in handen van blanken.
Toch zeiden sommigen dat ze Trumps aanbod waardeerden.
"Ik vind het een heel aardig gebaar van Donald Trump om ons daar asiel aan te bieden," zei Werner van Niekerk (57) timmerman in Bothasig, zonder te zeggen of hij naar de VS zou migreren.
Anderen zagen er de humor wel van in.
"Enkele vragen: is er een test om je Afrikanership te bepalen? Moet je lid zijn van AfriForum? … Zal Elon helpen met wat startkapitaal aan de andere kant? … Zijn er bakkies (pick-up trucks) in de VS?”, schreef auteur Pieter du Toit op X, verwijzend naar de in Zuid-Afrika geboren miljardair en Trump-adviseur Elon Musk, die de regering van Ramaphosa heeft beschuldigd van "openlijk racistische eigendomswetten".
Vandaag
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op