Suriname en het geworstel met een mooie toekomst
In de afgelopen decennia hebben we kunnen zien dat regeringen komen en gaan. Het resultaat na bijkans een halve eeuw zelfbestuur is dat het land niet verder is gekomen dan het beeld van een ongewenste parnassi. En dat terwijl we allen aan de zijlijn blijven roepen om vooruitgang, good governance, integriteit en noem maar op. De nabije stip op de horizon is voor elke Surinamer een welvarend Suriname, waar een basis gelegd is voor een goede en hoopvolle toekomst voor de komende generaties.
Nog pakweg een half jaar te gaan zullen kiezers de gang vinden naar het stemhokje van de verkiezingen in 2025. Campagnevoeringen door politieke partijen hebben de eerste (grimmige) vormen al aangenomen. Wat opvalt is een terugkerend patroon van kraaltjes, kettinkjes en beloften dat weinig vertrouwen bij de bewuste kiezers wekt. Het gaat bij de partijen beslist niet om in deze campagnefase noodzakelijkerwijs een Roadmap te presenteren voor de toekomst van hun burgers.
Onze Surinaamse politici met de juiste inborst zouden het beter moeten weten voor hun burgers, waarvan bekend is dat 40% nog niet eens het lager onderwijsniveau heeft gehaald. Mijns inziens is dat politici/machthebbers/influencers juist hiervan gretig en respectloos gebruikmaken om onze burgers als stemvee op te voeden in plaats van dat ze bewust worden gemaakt.
Zo maken slogans als 'stem slim', ‘geef ons nog 5’, ‘wo set' en' plaats voor vernietigende/ondoordachte kreten als:
- Nooit meer een koelie als president! Hoezo dat? Zijn koelies anno 2024 geen Surinamers meer? Dit is een grove schending van mensenrechten om elke Surinamer, die koelie-bloed in zich heeft uit te willen sluiten.- Een vrouw als president! Hoezo dat? Deze kreet impliceert dat elke vrouw geschikt is als presidentskandidaat. Moet daarbij niet beoordeeld worden naar (en zelfs bij wet geregeld) criteria als minimale opleiding, bestuurlijke competentie, kennis/ervaring en niet te vergeten voorgeschreven gedragsregels?
- Geen oranje, zwart/geel meer! Hoezo dat? Waarom dan wel paars en/of groen, terwijl we weten dat deze politieke partijen ook gerekend mogen worden tot dezelfde oude politieke partijen die geen substantieel verschil hebben kunnen uitmaken in de vooruitgang van Suriname. Om de 5 jaar verschijnen ze terug, weliswaar gekleed in een ‘nieuw jasje’.
Het is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis dat we vandaag de dag (vast)stellen dat het niveau van de doorsnee burger al decennialang is gekelderd. De ‘zweef-teki’, ‘neks no fout’, ‘a no mie’ mentaliteit is zo diep geworteld in de samenleving, dat het mij zorgen baart of we in de nabije toekomst iets van die stip op de horizon kunnen bereiken.
Het gedrag van jongeren die de oude politieke partijen, ondanks hun slechte reputatie, blijven steunen is triest te noemen. Tegelijkertijd kan dit wel worden verklaard door verschillende factoren. Onze jongeren groeien vaak op in een omgeving waarin de gevestigde lokale politieke cultuur dominant is. Dit leidt vaak tot partijdigheid ten aanzien van wat "gebruikelijk" is. De op feiten gebaseerde mening wordt dan losgelaten en neemt de diepgewortelde loyaliteit de voorhand. Jongeren laten zich op deze manier leiden door oude politieke partijen, ongeacht hun staat van dienst (onbekwaam, corruptief, autoritair etc.).
Dit is kwalijk te noemen omdat hiermee het stemgedrag van een groot deel van de kiezers niet verandert en men wederom de keuze in het stemhokje zal maken o.b.v. wellicht politici die hetzij bewust of onbewust de bevolking in haar greep heeft. Stof tot nadenken is: De jeugd is het beeld van de toekomst!
We moeten de oude politieke partijen aanrekenen dat zij in de behoefte aan verandering ook niet de intrinsieke motivatie en daadkracht tonen om jongeren ‘de kans’ te geven om met nieuwe inzichten een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Zo zien we dat in het huidige (hogere) bestuur van de oude politieke partijen nog steeds vastgeroeste ‘bestuurders’ zitten die afstammen uit het tijdperk van de typmachines en faxen en wellicht de stap naar de digitalisering ontbreekt.
- Onderwijsinitiatieven die kritisch denken en politieke bewustwording bevorderen.
- Verantwoordingsmechanismen om politieke partijen ter verantwoording te roepen voor hun gebroken beloften en wanprestaties.
- Dialoog en betrokkenheid van de samenleving bij beleidsvorming om zo een breder draagvlak voor verandering te creëren.
Hopelijk leiden deze inspanningen tot een betere toekomst voor Suriname.
Vandaag
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs