Collectieve Schuld
De tragedie van het verlies van twee jonge levens is niet zomaar een incident, maar vestigt de aandacht op bredere problemen rondom verkeersveiligheid in Suriname. Waarom houdt dit ons nu extra bezig, terwijl er haast elke week een aanrijding met of zonder dodelijke afloop met bromfietsers plaatsvindt? Het is nu meer dan ooit de tijd om met ons allen te kijken naar de omstandigheden, cq oorzaken die leiden tot verkeersongevallen met dodelijke afloop.
De vraag die velen zich stellen is, “was dit ongeval te voorkomen”? Vele vragen houden de gemoederen bezig, waarop er helaas geen afdoend antwoord is of zal zijn. Er is ook een gevoel van frustratie over de vele verkeersongelukken en de schijnbare onmacht om deze te voorkomen. Als burgers vragen wij ons af “ waarom er niet meer gedaan wordt om de verkeersveiligheid te verbeteren. De slechte staat van de infrastructuur, het roekeloze rijgedrag en het gebrek aan handhaving van de Rijwet/Rijbesluit dragen ook hiertoe bij. Indien er een schuldvraag zou moeten worden gelegd, dan is mijn mening dat wij als samenleving met ons allen hebben gefaald.
Op de eerste plaats is ons verkeersinfrastructuur erg onveilig en gevaarlijk. Manifest is het slecht wegennet, hardrijders, onduidelijke verkeersborden, e.d., en op bepaalde plaatsen onduidelijk, (onverlicht of slecht verlicht van zowel verkeersdeelnemers als wegennet). De zorg hiervoor valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van OW en in de districten onder het regionaal bestuur.
Enerzijds is de verkeerspolitie belast met verkeersorde en -veiligheid, maar beschikt vaak niet over die middelen die nodig zijn om het verkeer ordelijk te laten verlopen. Anderzijds zijn er de vele roekeloze buschauffeurs die in de buurten van scholen bv gewoon op het voetpad van de Indira Ghandiweg rijden. Eveneens zou de politie vaker in de omgeving van scholen moeten surveilleren tijdens- en na schooluren. Bepaalde wegen zijn in de ochtenduren een racebaan, waardoor er een levensgevaarlijke situatie ontstaat voor het langzaam verkeer. Bijv. de Nw Weergevondenweg en Indira Gandhiweg.
Indien de politie zichtbaar is, zullen verkeersdeelnemers zich wel twee maal bedenken alvorens zij roekeloos rijgedrag vertonen. Er zou ook veel meer audio/visuele voorlichting programma’s vanuit de politie verzorgd moeten worden, in diverse talen. Wijlen inspecteur Peneux verzorgde het programma “Verkeerspraatje”. Dit was erg nuttig voor de jeugd. Dit zijn enkele zaken die uiteraard financiën kosten, en allemaal vallen onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van JUSPOL. Van hun zijde probeert de politie met de middelen die zij ter beschikking heeft, de weggebruikers te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. Dit deed zij middels de slogan “Hardrijders zijn doodrijders” en zelfs het invoeren van een officiele verkeersmaand. Dit mag echter niet baten.
De weggebruikers zijn aan de andere kant op de eerste plaats verantwoordelijk voor hun eigen rijgedrag en voor de veiligheid van andere weggebruikers. Tevens zijn er vele automobilisten die geen voorrang verlenen, aan het langzaam verkeer. Maar bromfietsers zijn vaak ook degenen die met hoge snelheid rijden, en allerlei fratsen uithalen die hen fataal wordt.
Ter vermindering en voorkoming van het dodelijke aantal bromfiets slachtoffers, was er reeds in 2010 door toenmalige minister van JusPol, besloten dat bromfietsers over een bromfietscertificaat moesten beschikken. Echter, indien wij kijken naar het aantal verkeersslachtoffers onder bromfietsers, is de vraag wat de status is van dit certificaat anno 2024.
De vraag die veel mensen zich stellen is of dit ongeluk kon worden voorkomen. Het idee dat er structurele problemen zijn die niet adequaat worden aangepakt, maakt ons ongerust over de veiligheid van andere weggebruikers, vooral jongeren, die vaak kwetsbaar zijn in het verkeer.
Wij moeten tot het besef komen dat dit niet alleen een probleem is voor individuen of bestuurders, maar dat de hele samenleving verantwoordelijk is voor het creëren van een verkeersveiligere omgeving. Deze collectieve verantwoordelijkheid roept op tot actie om de oorzaken van deze ongelukken te identificeren en hiertegen op te treden, zodat tragedies zoals deze in de toekomst kunnen worden voorkomen. Wij hebben een collectieve schuld in het niet adequaat aanpakken van de verkeersveiligheid.
Sterkte aan de families.
Vandaag
-
18:12
Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
-
16:08
Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
-
14:06
Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
-
12:04
Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
-
10:46
Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
-
08:48
Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
-
06:51
Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
-
04:54
Onweersbuien in de late nacht
-
02:57
Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
-
00:59
Column: Voetbal is ‘Big business’
-
00:00
Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie
Gisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan
Eergisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak