Politieke huwelijken, zombies en zelfmoord
Over ruim 8 maanden zullen in Suriname algemene verkiezingen worden gehouden. De verwachting is dat geen enkele politieke partij een zodanige meerderheid zal behalen om zelfstandig een regering te kunnen vormen. Gedwongen door deze realiteit zullen politici samenwerkingen moeten aangaan teneinde een regering te vormen.
Soms wordt een samenwerking gevormd tussen politici van min of meer dezelfde pluimage, maar soms ook tussen politici met uiteenlopende visies en oriëntaties. Een goede en ervaren politicus weet dat politieke vrienden niet altijd bondgenoten zijn, terwijl opponenten niet altijd vijanden zijn.
Aan de vooravond van verkiezingen is thans de periode aangebroken van de politiek matrimoniale huwelijksallianties. Voor deze allianties zijn de volgende tips belangrijk:
1. de eerste stap is om je eigen partij te portretteren als een beeldschone bruid die een dowry (bruidsschat) van duizenden stemmen met zich meebrengt;
2. bruid en bruidegom moeten beelden oproepen van een zeer welvarende toekomst;
3. bruid en bruidegom dienen voluit te gaan in vrijages en zichzelf zo goed, waardevol en goed getout-a-fête presenteren;
4. alle partijen moeten weten dat deze allianties niet bedoeld zijn till death do us part, maar tot de verkiezingsresultaten binnen zijn en een nieuwe regering kan worden gevormd.
De politiek maakt vreemde bedpartners maar zorgt ook voor bittere scheidingen. Politici kennen geen permanente relaties, zij kennen alleen permanente privébelangen. Zij vechten en wedijveren met elkaar en bekladden elkaar in hun verkiezingscampagnes; wij zien bitterheid, verraad, gekrenkte trots en opportunisme.
Binnen deze pro coalitie onderhandelingen kan het voorkomen dat partijen met weinig zetels een belangrijke rol spelen als huwelijksmakelaar, dus “maker” van een president. Hierin schuilt een reden dat sommigen het coalitieregeersysteem als ondemocratisch zien, omdat partijen met weinig zetels onevenredig veel macht krijgen en een president in een wurggreep kunnen houden en chanteren.
Van belang is op te merken, dat om een president te chanteren daartoe de ruimte moet bestaan d.w.z. wanneer een coalitieregering hoofdzakelijk uit is op behoud van macht, wanneer men voornamelijk in het machtscentrum wil blijven om anderen buiten te houden, ontstaat alle ruimte voor chantage. Alle partijen binnen zo een coalitie kunnen op momenten die hen uitkomt de chanterende rol spelen. Dit wordt “het evenwicht van de terreur” genoemd. Maar wanneer een coalitieregering het algemeen belang voorop stelt en vastberaden is een ontwikkelingsbeleid uit te voeren, dat net als een rijzend getij alle boten en korjalen omhoog tilt, is er geen ruimte voor chantage. Zodra die de kop opsteekt, wordt het regeermandaat teruggegeven aan het volk en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven.
Politieke zombies
Zeer recentelijk kwam ik de term politieke zombies tegen in een interessant artikel van Sharda Ganga. Volgens mevrouw Ganga komen in Suriname politieke zombies elke 5 jaar tot leven, dan sluiten zij zich aan waar zij welkom zijn, maar als zij nergens terecht kunnen, gaan zij gewoon weer slapen tot 5 jaar later.
Aan het artikel zou ik willen toevoegen; de term politieke zombies zag ik jaren geleden in een Indonesische krant dat veel Indonesische politici zo uit de Chinese “Jiang Shi” films zijn gestapt. Letterlijk betekent “Jiang Shi” verstijfde lijken die als gereanimeerde doden (zombies) rondwaren en een tehuis zoeken.
De “Jiang Shi” verhalen stammen af van de Chinese volkslegenden bekend onder de naam Reizen met een Lijk over Duizenden Mijlen. Zulke reizen vinden plaats om de doden die ver van huis gestorven zijn, naar hun geboortedorp terug te brengen onder begeleiding door Tao priesters, waar zombies zich vaak aansluiten. Het zijn deze politici die als terugkerende “levende doden oftewel zombies” hoge bestuurlijke functies ambiëren ondanks hun hoge leeftijd en hun decennialange aanwezigheid in het politieke landschap. Zij zijn wat men ook noemt “opgewarmde lijken” die hopen op een terugkeer.
Zelfmoord
Als het niet lukt, gaan zij volgens mevrouw Ganga in Suriname weer slapen, maar dat gebeurt niet in Indonesië. Iedere ambtenaar die kandidaat is bij Indonesische verkiezingen moet ontslag nemen, dat wil zeggen, de overheidsdienst verlaten. Als hij niet gekozen wordt, kan hij weer solliciteren voor een overheidsbaan. Het gevolg van deze procedure is dat na iedere verkiezing in de Gordel van Smaragd sommige kandidaten die niet gekozen worden zelfmoord plegen. Niet alleen uit schaamte, maar vooral omdat de gemaakte campagneschulden niet meer kunnen worden terugbetaald. En de zombies gaan dood vanwege de shock dat zij niet gekozen zijn. Zo zijn de wetten van het leven!
Daarom zingt men in India Guzra hua zamana, aata nahi dobara (=voorbije tijden komen niet meer terug).
Rudie Alihusain
Vandaag
-
12:44
Wereldprimeur: Brazilië vrij van veevirus zonder prik
-
11:50
VHP geeft de strijd niet op; einduitslag nog niet definitief
-
10:46
Ondernemer in val gelokt bij verkoop auto-onderdelen via Facebook
-
08:48
Coalitie via traditionele stoelendans: Van RVI naar OVU
-
06:51
Federale rechtbank blokkeert Trumps handelsheffingen
-
04:55
Nog meer regen en onweer
-
02:57
Het volk kiest vooral voor NDP en VHP
-
00:59
Column: Eigen verantwoordelijkheid
-
00:00
Onderzoek verdwenen stembiljetten bij afdeling Fraude beland
Gisteren
- VHP-Nederland: Laat het landsbelang boven partijbelang staan
- Guyana's olieproductie stijgt met succesvolle installatie van FPSO
- VLS: Onze kracht ligt in eenheid, niet in afkomst
- 225 stembiljetten verdwenen van stembureau 333 in Lelydorp
- Tessa Leuwsha plaatst Boni’s levensverhaal in ander perspectief
- Van 4 naar 40 miljard: Leiderschap als motor voor Surinames groei
- Parmessar: Controle processen-verbaal verloopt veel te traag
- Kluis met waardevolle bezittingen buitgemaakt bij overval op bejaarde vrouw
- Na 50 jaar hanengevecht zorgzaam omgaan met Mama Sranan
- VS en Venezuela waarschuwen burgers tegen reizen naar elkaars landen
- Onweersbuien in de middag
- Intentieverklaring ondertekend: Eerste stap naar coalitieakkoord
- Narain: Geen stemkisten met stembiljetten naar huis meegenomen
- 'Un tai un bere': Leiders willen samen Suriname herstellen
Eergisteren
- Officieuze verkiezingsdata nog onvolledig; 40 stembureaus ontbreken op dashboard
- Zes partijen tekenen intentieverklaring: VHP alleen achtergebleven
- ABOP gaat ook de intentieverklaring coalitievorming tekenen
- Drie drugsverdachten gearresteerd
- VHP wil hertelling in meerdere districten; coalitievorming voorbarig
- Aankomende coalitie tekent vanavond principe-akkoord
- Bhola: Slordigheden verkiezingsproces worden opgeschoond
- Sterke vrouwen!
- Invalide vrouw komt om bij woningbrand
- Ontsnapte arrestant opnieuw aangehouden
- Vijf personen dakloos door woningbrand aan Ojamastraat
- Hertelling stembureaus Nickerie en Wanica; ernstige fouten geconstateerd
- Lagarde: Euro kan alternatief voor dollar worden bij sterkere EU-integratie
- Ingrid Bouterse enige lijstduwer gekozen met voorkeurstemmen
- Vandaag wat meer zon, maar ook regen
- OKB erkent fouten bij stembureau Balingsoela, maar sluit manipulatie uit
- Adhin geeft volle ondersteuning aan Simons als presidentskandidaat
- Column: De kaarten zijn geschud, schaakspel nog lang niet voorbij
- NDP eist onderzoek naar inlevering stembusmateriaal bij hoofdstembureau Wanica