Hoge vennootschapsbelasting remt aantrekken investeerders
(Aangeboden)
Suriname kent internationaal gezien een zeer hoge vennootschapsbelasting (36%) naast een gemiddeld laag btw-tarief (10%) en bijna geen dividendbelasting vanwege de afwezigheid van relatief grote aantallen beursgenoteerde bedrijven. In de meeste EU-landen geldt een gemiddelde vennootschapsbelasting van tussen de 20% en 25%, een btw-tarief van ongeveer 21% en een gemiddelde dividendbelasting van 30%.
Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voor- en nadelen, evenals mogelijke maatregelen om het verlies aan inkomsten te compenseren indien de vennootschapsbelasting wordt verlaagd.
1. Inkomsten voor de overheid: De hoge vennootschapsbelasting zorgt voor aanzienlijke inkomsten uit de winsten van bedrijven. Dit is vooral belangrijk voor Suriname, waar andere belastingbronnen, zoals dividendbelasting, minder significant zijn.
2. Beperking van winsten voor buitenlandse bedrijven: Het hoge tarief ontmoedigt mogelijk buitenlandse bedrijven om winst op grote schaal uit het land te halen.
1. Afremmen van investeringen: Het hoge tarief kan bedrijven ontmoedigen om te investeren in Suriname, aangezien de belastingdruk hoger is dan in veel andere landen.
2. Competitieve nadelen: Suriname kan minder aantrekkelijk worden voor buitenlandse investeerders en bedrijven in vergelijking met landen met lagere belastingtarieven.
Voordelen van het verlagen van de vennootschapsbelasting:
- Aantrekken van investeringen: Een verlaging van de vennootschapsbelasting kan Suriname aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeringen en het aantrekken van nieuwe bedrijven.
- Concurrentiepositie verbeteren: Suriname kan concurrerender worden op internationaal vlak, wat kan leiden tot economische groei en meer werkgelegenheid.
1. Uitbreiding van de belastingbasis:
o Verbeteren van belastinginning: Door de belastinginning te verbeteren en belastingontduiking aan te pakken, kan Suriname meer inkomsten genereren.
o Nieuwe belastingen: Het invoeren van nieuwe belasting, zoals dividendbelasting, milieubelasting en WOZ gerelateerde belastingen, kan extra inkomsten genereren.
2. Versterken van economische groei: Door een beter investeringsklimaat te creëren, kunnen bedrijven groeien en uiteindelijk meer winst genereren, wat ondanks een lager tarief toch tot hogere totale belastingopbrengsten kan leiden.
3. Hervorming van subsidies: Het verminderen van inefficiënte subsidies of het heroriënteren van staatsuitgaven naar productieve investeringen kan ook helpen om het tekort aan te vullen.
4.Toename van exportgerichte industrieën: Door te investeren in sectoren zoals mijnbouw, landbouw en toerisme, die inkomsten in vreemde valuta genereren, kan de economie groeien, wat uiteindelijk leidt tot een bredere belastingbasis.
Het verlagen van de vennootschapsbelasting naar 25% zou Suriname economisch aantrekkelijker maken, maar het moet wel gepaard gaan met strategische maatregelen om het verlies aan inkomsten te compenseren. Het verbreden van de belastingbasis en het stimuleren van economische groei zijn enkele van de belangrijke maatregelen die overwogen kunnen worden om een evenwicht te bewaren tussen belastingen en economische ontwikkeling. Bijkomend voordeel: hoe meer binnen- en buitenlandse investeringen hoe meer belastinginkomsten en hoe hoger de vraag naar arbeid voor hogere en betere lonen naar internationale maatstaven.
Vandaag
-
08:51
Een goede start of toch nog steeds wensdenken!
-
06:53
Defensie herdenkt gesneuvelde militairen uit Binnenlandse Oorlog
-
04:55
Warme dinsdag met wat afkoeling in de middag
-
02:57
IMF-topvrouw Gita Gopinath vertrekt en keert terug naar Harvard
-
00:59
Column: Een baan, een bord eten, een beetje zekerheid
-
00:00
Brunswijk neemt nieuw kantoorruimte in gebruik
Gisteren
- Venezuela beschuldigt El Salvador van mensenrechtenschendingen
- Gewapende overval op woning aan Pater Weidmanstraat
- Suriname boekt primeur met VN-gecertificeerd bosproject
- Onderzoek Jeju Air-crash: Piloten schakelden verkeerde motor uit
- Man aangehouden voor poging tot moord op ex-partner
- Reactie verklaring ex-minister Mac Andrew benoemingen 15 juli
- Adhin: DNA maakt zich op voor intensief parlementair kwartaal
- Waarom Ivan Fernald uittreedt uit de NPS
- Studenten Rechten roepen op tot evaluatie Constitutioneel Hof
- Bewolkt met kans op wat regen
- Regeringscoalitie Japan verliest controle bovenhuis na verkiezingsnederlaag
- Column: Onze misbruikte godin
- Procedure opstart toelating 10 nieuwe DNA-leden begint vandaag
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 881
- Man aangehouden na mishandeling partner
- PKF breidt kredietinstrumenten uit om ondernemers beter te ondersteunen
- Drie verkeersdoden dit weekend: politie doet beroep op weggebruikers
- Paus: 'Stop de barbarij van oorlog'
- Een visioen wordt werkelijkheid: Jennifer Simons beëdigd als president
- Autobestuurder overlijdt na fatale inhaalmanoeuvre aan Van ‘t Hogerhuysstraat
- Verdachte in Vaco-brandstichtingszaak ontkent betrokkenheid
- AZP en Oogziekenhuis Rotterdam werken reeds 20 jaar samen
- Hevige onweersbuien in de middag
- Internationale druk op Israël groeit: 'Onaanvaardbaar lijden in Gaza'
- Reactie op: Misiekaba hekelt lastminute benoemingen van zijn voorganger
- 18 vrouwen straks in DNA; NDP en ABOP scoren hoog