Venezolaanse oppositie protesteert terwijl verkiezingsgeschil voortduurt
De kiesautoriteit van het land, door de oppositie beschouwd als een onderdeel van de regeringspartij, heeft gezegd dat president Nicolas Maduro zijn derde termijn heeft gewonnen in de strijd van 28 juli, met iets minder dan 52% van de stemmen.
Maar de oppositie, onder leiding van voormalig wetgever Maria Corina Machado, heeft online gepubliceerd wat zij zeggen dat 83% van de stemmachinetellingen zijn, wat hun kandidaat Edmundo Gonzalez een stevige steun van 67% geeft.
De betwiste stemming heeft het economisch geplaagde land in een politieke crisis gestort, en een overheidsingrijpen tegen protesten heeft geleid tot ten minste 2.400 arrestaties. Botsingen in verband met de protesten hebben ook geleid tot ten minste 23 doden.
De internationale gemeenschap heeft een reeks suggesties gedaan om de bijna drie weken durende verkiezingscrisis te overwinnen - waaronder een nieuwe stemming - maar de meeste zijn ronduit afgewezen door zowel de regeringspartij als de oppositie.
In de hoofdstad Caracas verzamelden duizenden mensen zich in het oostelijke deel van de stad langs de hoofdweg. Machado stond op een vrachtwagen in het midden van de menigte en riep op tot onafhankelijke, internationale verificatie van de verkiezingen en tot haar aanhangers om op straat te blijven. "Er is niets boven de stem van het volk en het volk heeft gesproken," zei ze.
Jesus Aguilar, een 21-jarige theologiestudent, zei dat hij de oppositie steunde in de hoop op een betere toekomst: "We weten dat er met deze regering geen mogelijkheden voor groei zijn. Ik heb mezelf zelfs zien proberen het land te verlaten."
In steden door het hele land waren Venezolanen op straat. In Maracaibo, de ooit olierijke stad van Venezuela in het noordwesten, waren er om 9 uur 's ochtends (1300 GMT) honderden mensen verzameld.
"We hebben het ergste al gehad, we hebben geen angst meer," vertelde Noraima Rodriguez (52) aan Reuters. "Mijn dochter stierf omdat er geen medische benodigdheden waren in het universitair ziekenhuis. Ik heb niets te verliezen, maar ik wil een toekomst voor mijn kleinkinderen."
In de steden Valencia, San Cristobal en Barquisimeto demonstreerden honderden mensen, velen zwaaiden met Venezolaanse vlaggen, protestborden of kopieën van stembiljetten. In Maracay, ongeveer 110 km ten westen van Caracas, werden ongeveer honderd demonstranten met traangas uiteengedreven.
Van Bogota tot Madrid kwam de Venezolaanse diaspora massaal opdagen. In het centrum van Mexico-Stad verzamelden zich bijna 1.000 mensen op het centrale Plaza de la Revolucion. "Dit is het moment voor een vrij Venezuela," zei Jesus Mata (30), een straatverkoper die twee jaar geleden in Mexico aankwam.
Gemotiveerd door de economische en politieke crisis, was hij een van de tienduizenden Venezolanen die de verraderlijke jungle tussen Colombia en Panama overstaken, bekend als de Darien Gap, berucht om berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en andere gevaren.
"Ik hoop op een einde aan 25 jaar duisternis, dat er vrijheid is zodat de bijna 8 miljoen Venezolanen die zich buiten het land bevinden, terug naar huis kunnen," voegde hij toe.
Maduro heeft de economische ineenstorting geleid, met een verlies van meer dan 73% van het bruto binnenlands product van Venezuela sinds 2013, volgens onderzoekers van het Institute of Superior Administration Studies in Caracas.
Bij het Miraflores-paleis beloofde Maduro na een mars ter ondersteuning van de regering 8% groei dit jaar en ging tekeer tegen internationale critici en de oppositie.
"We hebben het recht gewonnen om in Venezuela elke toekomst te creëren die we willen, hoe we maar willen, en niemand mag zijn neus in Venezuela steken," vertelde hij een menigte die Venezolaanse vlaggen zwaaide. "Ik ga niet rondlopen om advies te geven aan wie dan ook in de wereld over wat te doen met dit of dat land... de deur zal dichtgeslagen worden voor iedereen die zijn neus in Venezuela steekt."
De oppositie dringt nog steeds aan op erkenning van haar overwinning, maar haar opties worden kleiner naarmate de internationale aandacht zich elders verplaatst, vertelden bronnen van de oppositie en analisten deze week aan Reuters.
Veel westerse landen hebben aangedrongen op volledige publicatie van de resultaten, terwijl Rusland, China en anderen Maduro hebben gefeliciteerd met zijn overwinning.
Washington, dat in april de oliesancties tegen het OPEC-lid verscherpte vanwege wat het land noemde het falen van Maduro om zich te houden aan een overeenkomst over verkiezingsvoorwaarden, en andere westerse landen vertonen weinig tekenen van snelle, harde maatregelen tegen wat velen van hen hebben veroordeeld als stemfraude.
Latijns-Amerikaanse leiders zullen de crisis dit weekend bespreken wanneer velen in de Dominicaanse Republiek zijn om de inauguratie van de nieuwe president van dat land bij te wonen, heeft de president van Panama gezegd.
Vandaag
-
20:54
Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
-
18:57
Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
-
17:05
Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
-
15:08
Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
-
13:10
Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
-
11:13
Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
-
10:11
Gezin gekneveld bij brute overval
-
09:27
Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
-
07:31
Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
-
05:33
Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
-
03:47
China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
-
02:45
Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
-
00:48
Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
-
00:00
Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Gisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden
Eergisteren
- Santokhi en Simons voeren overleg over soepele machtsoverdracht
- Ex-man valt vrouw aan met houwer en pleegt daarna suïcide
- Petronas voegt Roystonea-2 toe aan offshore boorcampagne in Suriname
- Brics-landen wijzen 'anti-Amerikaanse' beschuldiging van Trump af
- Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe
- Politie zoekt Furjel Leandro Simons voor betrokkenheid drugshandel
- Na verkiezing van met inheemse kalmte licht uitstralende ‘Tante Jenny’:
- VHP zal nieuwe regering opbouwend maar kritisch ondersteunen
- Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire steun
- Ook vandaag regen en onweersbuien
- Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor Suriname
- Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken
- Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk