Ontwikkeling gebaseerd op concrete doelen en plannen
In het artikel Balans bosbehoud en ontwikkeling blijft uitdaging van 5 juni in Starnieuws wordt ingegaan op de gewenste balans tussen bos en ontwikkeling. Om deze balans te vinden wordt de Groene Ontwikkelingsstrategie ontwikkeld door het ministerie van ROM, een goed initiatief. Ik spreek hierbij de hoop uit – als iemand met een planologische achtergrond – dat deze strategie gepaard gaat met feiten, concrete doelstellingen en concrete plannen en beheersmaatregelen. Als het een strategie wordt die niet is gebaseerd op feiten, concrete doelstellingen en concrete plannen, is het vinden van de juiste balans gedoemd te mislukken en zal Suriname na uitontwikkeling van goud en olie rond 2060, sterk verarmen.
Concretisering van de ontwikkelingsdoelen van Suriname in exportvolume
Zonder concretisering van wat je wil bereiken blijven de activiteiten die je onderneemt om de ontwikkelingsdoelen te bereiken LUCHTFIETSEN ZONDER RESULTAAT. Sinds jaar en dag hanteert Suriname de kerndoelstelling “vervang economische pijler ‘goud en olie’ op termijn door ‘toerisme en agrarische productie’. ” Om dat te bereiken zal de agrarische productie moeten groeien van zo’n 45 miljoen export per jaar naar minimaal US$ 4 miljard in 2040. Mijn stelling is dat dit alleen te bereiken is door een concreet plan te maken. Met die 4 miljard zal de productie immers met een factor 89 moeten groeien.
Kleinschalige productie of (ook) grootschalige productie?
Kleinschalige productie van voedsel voortvloeiend uit kleinschalige landbouw is zeer waardevol. Het draagt bij aan de sociale ontwikkeling van gebieden en aan de eigenwaarde van de Surinaamse bevolking. Subsidie-initiatieven als SAMAP en SURGE zijn dus nuttig, maar zullen de agrarische export van nu (een negatieve handelsbalans!) niet laten stijgen naar een positieve handelsbalans van 4 miljard per jaar. Mensen die het tegendeel beweren kijken zeker niet naar de historie en streven teveel hun eigen (bosbehoud)doelstellingen na. Een stijging van de productie met een factor 89 is simpelweg alleen mogelijk als ook grootschalige landbouw wordt toegepast.
Waar moet die groei plaatsvinden?
Directeur Rudi van Kanten van Tropenbos Suriname stelt “we kunnen bijvoorbeeld geen grote gebieden in het binnenland voor landbouw gebruiken, terwijl er andere gebieden aan de kust beschikbaar zijn”. De heer Van Kanten gaat hierbij echter voorbij aan de feiten. Uit de studie “Agro-ecological Zoning Suriname van maart 2017 uitgevoerd door het ministeries van LVV en ROM, en in samenwerking met onder andere het gerenommeerde Braziliaanse instituut Embrapa, blijkt dat het kustgebied niet tot nauwelijks geschikt is voor landbouw en zeker niet voor de productie van commodoties als soja, mais en andere granen. Naast de kwaliteit van de bodem speelt daarbij de hoogte van het land een rol, maar ook zeker de eigendomsverhoudingen. Veel land in de kuststrook is in eigendom van relatief kleine landeigenaren.


Een gebalanceerd ontwikkelingsplan
In mijn bijdrage in De West van 12 april 2024 onder de titel Zijn Suriname en Guyana verantwoordelijk voor het wereldprobleem climate change? maak ik duidelijk dat met grootschalige landbouw een bijdrage aan de jaarlijkse economie van US$ 4 miljard of meer mogelijk is, maar dat daarvoor gestart moet worden met een goed landinrichtingsplan door het ministerie van Ruimtelijke Ordening & Milieu (in het artikel is reeds een voorzet gedaan). Dat landinrichtingsplan is nodig om ongebreidelde groei van grootschalige landbouw te voorkomen en een harmonieuze groei met behoud van bos en de carbon creditstatus van Suriname te kunnen realiseren. Vervolgens zal de regering samen met particulier initiatief concrete plannen moeten maken. Mijn bedrijf heeft dit soort plannen reeds en wil graag bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname en roept derden op om te kiezen voor groei in harmonie. Zonder harmonie is groei niet mogelijk en zal Suriname blijven stilstaan en we zullen dan in 2040 of 2050 merken dat er geen goud- en olie-inkomsten meer zijn en dat de samenleving verarmt.
Conclusie
Concrete duurzame ontwikkeling van Suriname is alleen mogelijk met een duidelijke strategie en concept, een duidelijk plan van aanpak en transparantie voor en draagvlak onder de bevolking. Zonder grootschalige landbouw en rond 2060 zonder goud en olie is duurzame ontwikkeling niet mogelijk. Suriname zal dus nu moeten investeren in grootschalige landbouw. Er lijkt nog zeer veel te doen. Er zijn geen duidelijke keuzes gemaakt, er zijn geen concrete doelstellingen, er is geen concreet plan van aanpak en al helemaal geen draagvlak voor ontwikkeling onder de bevolking. Tijd om aan te pakken!
Ruud Souverein
Vandaag
-
14:40
Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
-
12:43
Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
-
10:45
A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
-
08:48
Democratie vraagt om oplettendheid
-
06:51
Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
-
04:53
Ook vandaag wat onweersbuien
-
02:56
Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
-
00:58
NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
-
00:00
Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar