VES: Raghoebarsing moet staatsbedrijven aanpakken
De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt dat minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning moet handelen en niet alleen moet praten over de situatie van de staatsbedrijven. Als de minister aangeeft dat 60 staatsbedrijven direct gesloten kunnen
worden, dient hij duidelijk aan te geven wanneer hij het plan en
tijdsplanning presenteert om dit te realiseren, stelt de VES in de jongste publicatie van haar orgaan INZICHT.
De VES vindt dat de minister de aangewezen functionaris is die dient te handelen. De vereniging is grote voorstander van het overdragen van productiebedrijven van de Staat aan de particuliere sector. De beperkte financiële middelen van de Staat dienen niet gestopt te worden in verlieslatende bedrijven. Ombuiging van het overheidsbeleid moet leiden tot een sanering van de overheidsfinanciën, versterking van marktwerking en stimulering van particuliere investeringen. Anno 2024 is het uit den boze om als overheid commerciële productieactiviteiten met ambtenaren uit te voeren, terwijl er particuliere ondernemers zijn die het veel beter en efficiënter kunnen doen.
In het verleden heerste binnen de meeste politieke partijen de gedachte dat de nationale ondernemers te zwak waren om de hulpbronnen tot ontwikkeling te brengen. Opeenvolgende regeringen hebben in het verleden, veelal met Nederlandse ontwikkelingsgelden, tientallen staatsbedrijven opgestart en enkele door de Staat van buitenlandse overgenomen. De meeste hiervan zijn alweer gesloten of zijn op sterven na dood. Om maar enkele te noemen: Victoria, Patamacca, Phedra, STIVI, Surinam Timber, Bosmij, SEL, SMS en Para Industries (inclusief 5 bedrijven), Mariënburg en Bruynzeel. Daarnaast is er een aantal dat wel draait maar zwaar verlieslatend opereert: SAIL, EBS en SLM. Eerdere pogingen tot privatiseren zijn niet echt van de grond gekomen.
De huidige staatsbedrijven zijn om diverse redenen opgezet en bevinden zich in diverse sectoren en zijn in de diverse districten operationeel. Vele kennen een slechte performance, lijden verlies en vormen een negatieve last voor de overheidsbegroting vanwege doorlopende kosten en het bijspringen bij financiële tegenvallers door de Staat als aandeelhouder. De directie en RvCs van de meeste staatsbedrijven zijn politiek benoemd en behoren vaak tot de groep van “friends, family en sponsoren”. Politieke bemoeienis met de staatsbedrijven heeft ertoe geleid dat de bedrijven in deze situatie verkeerd zijn geraakt.
In de afgelopen jaren was de uitgavenpost ”overheidsbijdragen en subsidies” soms groter dan die van de post “lonen en salarissen”. Dit is ongezond en niet structureel houdbaar. Het verziekt bovendien het prijsmechanisme en de concurrentieverhoudingen met de private sector.
1. Collectieve goederen/diensten zijn goederen die niet splitsbaar zijn in op een markt verkoopbare eenheden (consumptie noodzakelijkerwijs collectief) en waarbij de prijs geen uitsluitingsmechanisme voor consumptie is. Vandaar dat de allocatie geschiedt via een politiek besluitvormingsproces en de financiering geschiedt uit publieke middelen. Voorbeelden van collectieve goederen zijn algemeen bestuur, rechtspraak, politie, monumentenzorg, gezondheidszorg, COVID bestrijding etc.
2. Semi- of quasi collectieve goederen zijn individuele goederen waarvan om politieke redenen is gekozen voor overheidsvoortbrenging waarbij de prijs soms onder de kostprijs kan liggen (b.v. melk, gas, stroom, water). Deze goederen worden soms ook “merit goods “genoemd, omdat de overheid ze heilzaam vindt voor de bevolking( b.v. melk).
Regeerakkoord 2020-2025
In het Regeerakkoord 2020-2025 heeft de regering zich plechtig gecommitteerd aan de privatisering van staatsbedrijven. “Waar nodig en mogelijk zal privatisering van staatsbedrijven plaatsvinden. Veel parastatalen in niet-strategische goederen en diensten, kosten de Staat en de belastingbetaler jaarlijks handenvol geld, terwijl particulieren die taken veel beter en goedkoper zouden kunnen uitvoeren” (pagina 8). Tot op heden is er van enige actie op dit gebied niets gebleken.
De overheid moet volgens de VES snel overgaan tot het opstellen van een revitaliseringsplan voor de Staatsbedrijven, waarbij privatisering een onderdeel daarvan dient te zijn. Hierbij zijn er enkele vormen van privatisering:
1. Gehele of gedeeltelijke verkoop van aandelen van het staatsbedrijf. De overheid trekt zich terug uit de uitvoering en/of financiering van economische activiteiten om die over te laten aan marktconform handelende bedrijven.
2. Verzelfstandiging: Hierbij worden taken overgedragen aan een verzelfstandigde eenheid buiten de overheid. De overheidsverantwoordelijkheid vermindert.
3. Uitbesteding (outsourcing): Hierbij worden overheidstaken uitbesteed aan een private partij, die dat voor eigen rekening en risico doet. De overheid is de grootste klant van dit private bedrijf.
Het is daarom plausibel dat de productie van particuliere goederen en diensten overgelaten wordt aan particuliere ondernemers, die veel beter in staat zijn om efficiënt te produceren en hun goederen via het marktmechanisme te distribueren.
De nutsbedrijven die individuele goederen voortbrengen hoeven vooralsnog niet geprivatiseerd te worden. Het is niet wenselijk om deze monopolies van belangrijke goederen (merit goods) in particuliere handen te leggen, vanwege de reële kans op machtsmisbruik.
Wel moeten de governance en de bedrijfsefficiency worden verbeterd, zodat de consument verzekerd is van de meest optimale prijs. Het gaat in casu om staatsmonopolies, dus het is van belang om continu te waken voor een concurrerende kostprijs, stelt de VES.
Vandaag
Gisteren
- Santokhi presenteert plannen voor tweede regeertermijn
- HVB: Leegstandsheffing om verval Paramaribo tegen te gaan
- FIFA: Rechterlijke inmenging in SVB-verkiezing leidt tot directe schorsing
- PL uit regering: Ramsaran en Somohardjo stappen op
- Rechtbank heeft VLS doelbewust gesaboteerd
- ABOP eert de arbeider op Wrokoman Dey
- SOVA: Advies over gefaseerde invoering NBW is genegeerd
- SWOS wil rechtvaardiger beleid voor Surinaamse werkenden
- Jachtincident loopt fataal af in Casipora-gebied
- Verwerking stembiljetten officieel gestart
- NDP: Strijd arbeidsvoorwaarden urgenter dan ooit
- President benadrukt inzet werkende mens op Dag van de Arbeid
- Chaos bij uitbetaling sociale uitkering Brokopondo
- Wake voor Adrianna Young gehouden te Waka Pasi
- VHP eert arbeiders als stille kracht economie
- Bond OW eert Anton de Kom met kranslegging en opruimactie
- Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
- Afwisselend bewolking en regen
- DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
- Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
- Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
- Column: Geen zuivere koffie
- Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi
Eergisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan