VHP: Suriname verliest bekwame jurist en bestuurder
Mr. Ajodhia heeft heel kort bij een advocatenkantoor gewerkt, maar had daarna een ambtelijke en politieke loopbaan. Bij de overheid is hij van onderaf begonnen, waarbij hij door goede prestaties promoties maakte. Hij trad in 1962 in dienst van het ministerie van Justitie en Politie. Daar werkte hij bij het Parket van de Procureur-generaal.
De toenmalige Procureur-generaal, Mr. J.C. Miranda, zag in Ajodhia een potentiële aanwinst voor het Openbaar Ministerie en detacheerde hem in 1968 bij het Korps Politie om ervaring op te doen. In 1971 ging hij naar het Bureau Wetgeving en Juridische Adviezen van het Ministerie van Districtsbestuur en Decentralisatie. Deze eerste twee jobs zien we terug in de rest van zijn actieve leven. In 1973 werd Mr. Ajodhia Districtscommissaris. Hij is tot en met 1988 DC geweest, waarvan hij de langste periode in het district Nickerie was gestationeerd.
Al heel jong maakte Jules Ajodhia kennis met de heren Lachmon en Pengel tijdens een verkiezingscampagne. In 1963 was hij actief bij de campagne van parlementariër Mungra betrokken als medewerker; vanaf toen actief lid van de VHP. In de periode 1988-2019 was hij voorzitter van de coördinatiegroep van de ressorten Saramaccapolder en Kwatta.
Ajodhia was meer technocraat dan een politicus en steeds bereid om zijn deskundigheid ter beschikking te stellen. In de partij had hij vanaf 1973 tot aan de dood van voorzitter Lachmon in 2000, een goed contact met hem. Dit heeft zijn benadering van de politiek helpen vormen. Ook met Mr. Jnan Adhin had hij vanaf 1964 tot aan diens dood in 2002, een goed contact. Dit droeg bij aan zijn intellectuele vorming en filosofische benadering van de politiek.
In 1991 trad de heer Ajodhia toe tot het hoofdbestuur van de VHP en in 2001 werd hij ondervoorzitter. In 2011 werd hij voorzitter van het Partijcongres, wat hij tot 2021 bleef. In 2011 werd hij voorzitter van de Politieke Raad en tevens erelid van de VHP. In zijn periode als hoofdbestuurslid en voorzitter Partijcongres heeft Mr. Ajodhia leiding gegeven aan diverse commissies.
Na 26 jaar ervaring in het ambtelijke en bestuurlijke apparaat, werd Mr. Ajodhia Minister van Justitie en Politie. Hij was minister namens de VHP in de Frontregering o.l.v. president Sankar. Dit was de eerste regering na de herdemocratisering. Zijn ministerschap duurde van januari 1988 tot januari 1991 en werd vanwege de kerstcoup in 1990 ingekort. In de aanloop tot de herdemocratisering was Ajodhia voorzitter van het referendum bureau, dat het referendum moest voorbereiden ter goedkeuring van de nieuwe grondwet van 1987.
Tot twee keer toe werd Mr. Ajodhia gekozen tot vicepresident in de Nieuw Front Regering o.l.v. president Venetiaan. Dat was in de periode 1991-1996 en 2000-2005. Als vicepresident gaf hij op kundige en verantwoordelijke wijze leiding aan de Raad van Ministers. In de periode 2005-2010 was Ajodhia lid van De Nationale Assemblee namens de VHP.
Mr. Ajodhia heeft in vele commissies en raden van commissarissen gezeten. Minder bekend is zijn bijdrage op Sociaal Cultureel en Sportgebied. Hij was onder meer bestuurslid van de studentenvereniging Labor Omnia Vincit op de Rechtsschool en lid van de Brutus club van oud leerlingen van de St. Paulusschool. Op sportgebied was hij actief als voetballer -en later lid van het bestuur- van 'Dynomo' (1962-1974). Later werd hij voorzitter van het bestuur van de voetbalvereniging Perkash te Leidingen (1981-2000).
In spiritueel opzicht heeft hij een bijdrage geleverd aan de Bouworde van het RK Bisdom. Later trad hij toe tot het bestuur van de Durga mandir te Leiding 9A. Hij was medeoprichter en later voorzitter van de Adviesraad van de Stichting Yoga Niketan (1991-2022).
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers