Advocatenteam start bodemprocedure in 8 decemberstrafzaak
23 Mar, 04:52
foto


Het advocatenteam van Desi Bouterse en de vier andere veroordeelden in de 8 decemberstrafzaak, heeft een bodemprocedure ingediend. “Het team heeft de kantonrechter benaderd om enkele rechtsvragen die van belang zijn voor hun cliënten beantwoord te krijgen,” deelt raadsman Murwin Dubois desgevraagd mee aan Starnieuws.

Een bodemprocedure kan jaren duren. Ondertussen wordt het vonnis van het Hof van Justitie gewoon uitgevoerd: 20 jaar cel voor Desi Bouterse en Iwan Dijksteel die momenteel voortvluchtig zijn. De 3 andere veroordeelden - Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe - zitten hun straf al uit.

Enkele dagen geleden is een verzoek- en bezwaarschrift van het advocatenteam om het vonnis voorlopig op te schorten, terwijl antwoorden op rechtsvragen in bodemprocedure worden uitgezocht, niet ingewilligd. Het Hof van Justitie heeft de verzoekers niet ontvankelijk verklaard. De procedure was opgestart op grond van artikel 22 van de grondwet.

“De artikel 22-procedure was de voorloper,” geeft Dubois aan. “De voorloper is afgewezen, maar dat wil niet zeggen dat de bodemprocedure van de baan is.” De rechtszaak is namens alle 5 veroordeelden in de 8 decemberstrafzaak ingediend. Dubois: “Wij benadrukken dat er misslagen zijn geweest in het proces en die misslagen moeten aan de kaak gesteld worden. Deze procedure houdt in dat wij de kantonrechter vragen om op enkele rechtsvragen die gerezen zijn, te antwoorden.”
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April