LVV bezig in Coronie en Nickerie voorbereiding investeringen
23 Mar, 06:48
foto
In Coronie wordt tienduizend hectare grond, klaargemaakt voor de kokos-, fruit-, veeteelt en het agrotoerisme. President Chan Santokhi was donderdag in het district voor oriëntatie.


In Coronie en Wageningen (district Nickerie) is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) begonnen met voorbereidingen voor investeringen in de agrarische sector. In Coronie vindt ontginning van grond plaats, terwijl in Wageningen grond specifiek wordt bewerkt voor ondersteuning van de rijstproductie. Minister Parmanand Sewdien van LVV heeft dit bekendgemaakt in aanwezigheid van president Chan Santokhi en de districtscommissarissen van Coronie, Maikel Winter en van Nickerie, Senrita Gobardhan.

De werkzaamheden zijn gestart met het oog op investeringen in de agrarische sector en verplichtingen op het gebied van voedselvoorziening. In Coronie gaat het om tienduizend hectare grond, die klaar wordt gemaakt voor de kokos-, fruit-, veeteelt en het agrotoerisme. Door het zwampgebied vergt het in cultuur brengen wat tijd. Sewdien benadrukt dat ontwatering, aanleg van dammen en lozingen, en het rijpen van de grond, wat naar verwachting drie tot vijf jaar kan duren, noodzakelijk zijn voor een optimaal bodemleven. Het is niet de bedoeling om rijst te verbouwen vanwege de nabijheid van een natuurgebied, wat het lozen van in de rijstbouw gebruikte chemicaliën, verbiedt.

Districtscommissaris Winter benadrukt dat dit ontwikkeling betekent voor Coronie. Volgens hem zal het onder andere voor werkgelegenheid zorgen voor de bewoners van het district. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld scholen gesteund worden op verschillende manieren. Winter verwacht dat het in cultuur brengen van het gebied, zal resulteren in aanzienlijke economische groei, niet alleen voor het district zelf, maar ook voor het hele land.

Ook in Wageningen zijn gronden van de grens van Lijn 7 en Lijn 8 en de Kaaimanpolder bewerkt voor het zaaien. Het ministerie maakte flink gebruik van de gelegenheid die de droogte gaf, door in oktober een aanvang te maken met het bewerken van het gebied met een grootte van ruim vijfduizend hectare, meldt de Communicatiedienst Suriname. De minister geeft aan dat infrastructurele werkzaamheden die in het gebied gedaan zijn, geheel te danken zijn aan boeren die een corporatie vormden en uit hun eigen zak investeringen hebben gepleegd. Hij apprecieert de handelingen van de boeren en vanuit de regering zal hij vooral de lokale boeren extra faciliteren. “Nu zijn we ready voor de eerste inzaai van het seizoen die ergens in de tweede helft van de komende maand zal plaatsvinden”, verklaart Sewdien.

President Santokhi benadrukte het belang van het anticiperen op aanhoudende droogte en roept de minister op om wetenschappelijke instituten te betrekken en boeren te trainen, zodat zij bij voorspelde droogte kunnen overschakelen naar een tweede gewas. Hij onderstreepte tevens de noodzaak om rekening te houden met klimaatverandering. De president prees het beleid van Public-Private-Partnership om de ontwikkeling van gebieden te bevorderen door samenwerking met particulieren. 

Het besluit van de Caricom om de voedselimporten tegen 2025 met 25 procent te verminderen, zal volgens Santokhi alleen lukken als de lokale productie gestimuleerd wordt en het exporteren van lokale producten naar de Caribische markt, gestimuleerd wordt. Hij is verheugd te melden dat er al twaalf producten zijn geëxporteerd naar Barbados. "Als de Staat samen met de particulieren tot een goede samenwerking komt waarbij investeerders bereid zijn om te investeren, dan voel ik mij inderdaad trots. De Staat zou het alleen niet kunnen en wij gaan jullie ondersteunen”.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April