Een jongen houdt een Palestijnse vlag vast tijdens een demonstratie tegen wat de Palestijnen de inbeslagname van hun land door Israël noemen, terwijl Israëlische veiligheidstroepen de wacht houden in Raba, nabij Jenin, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. (Foto: Reuters)
Frankrijk zal in september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties officieel de Palestijnse staat erkennen. Dat maakte president Emmanuel Macron donderdag bekend via sociale media. De beslissing, die bedoeld is om het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen, zorgde onmiddellijk voor een felle internationale reactie – van lof tot scherpe veroordeling.

In een brief aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas bevestigde Macron dat Frankrijk zijn historische betrokkenheid bij een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten wil concretiseren door de Palestijnse staat te erkennen.

"Ik zal deze plechtige aankondiging doen tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september," aldus Macron.

Frankrijk wordt daarmee het eerste grote Westerse land dat Palestina formeel erkent – een stap die wereldwijd als symbolisch krachtig wordt gezien, zeker omdat Frankrijk thuis is van zowel de grootste joodse als moslimgemeenschappen van Europa.

Felle tegenreactie van Israël en VS
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde woedend: "Dit beloont terreur en schept een nieuwe Iraanse proxy. Een Palestijnse staat in de huidige omstandigheden zou een lanceerplatform zijn om Israël te vernietigen, niet om er vreedzaam naast te bestaan."

Ook de Israëlische minister van Defensie, Israel Katz, noemde het besluit "een schande" en "een overgave aan terreur."

In Washington sprak Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio van een "roekeloze beslissing".

"Dit dient enkel als propaganda voor Hamas en ondermijnt het vredesproces. Het is een klap in het gezicht van de slachtoffers van 7 oktober," zei Rubio op X.

Saudi-Arabië, Spanje verwelkomen 'historische beslissing'
Tegenover de woede uit Israël en de VS stond brede steun uit de Arabische wereld en delen van Europa.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prees de Franse beslissing als "historisch" en riep andere landen op het voorbeeld te volgen.

"Wij herhalen onze oproep aan alle landen die Palestina nog niet erkend hebben om soortgelijke positieve stappen te nemen."

Ook de Spaanse premier Pedro Sánchez, wiens land Palestina al erkent, verwelkomde Macron’s aankondiging:

"Samen moeten we beschermen wat Netanyahu probeert te vernietigen. De tweestatenoplossing is de enige oplossing."

Internationale spanningen lopen op

Frankrijk heeft volgens diplomatieke bronnen maandenlang gelobbyd bij andere landen om steun te krijgen voor deze stap, maar stuitte op terughoudendheid bij bondgenoten als Canada en het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting zullen volgende week ongeveer 40 ministers van Buitenlandse Zaken bijeenkomen in New York om over het plan te spreken.

Israël zou volgens ingewijden Frankrijk gewaarschuwd hebben voor consequenties, zoals het terugschroeven van inlichtingenuitwisseling en mogelijke annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.

Toch benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot dat de beslissing juist ingaat tegen Hamas:
"Door Palestina te erkennen, gaat Frankrijk in tegen een terroristische organisatie die nooit een tweestatenoplossing heeft aanvaard."

Palestijnse reactie: 'Dank aan Frankrijk'

De Palestijnse Autoriteit reageerde dankbaar. Vicepresident Hussein Al Sheikh sprak op X van een "bewijs van Frankrijk’s toewijding aan het internationaal recht en het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking."

Vooruitblik: VN-top cruciaal moment
De aankondiging komt op een kritiek moment. De hernieuwde Franse inzet moet andere landen overtuigen en het Palestijnse streven naar staatserkenning opnieuw op de internationale agenda zetten. In september wordt het officiële erkenningsmoment verwacht tijdens de VN-top in New York, waar Macron opnieuw het podium zal zoeken.