In memoriam: Joselyn Ho Sack Wa
20 Mar, 06:53
foto
Jocelyn Ho Sack Wa


Op donderdag 13 maart jongstleden werden we onaangenaam verrast met het nieuws van het heengaan van Jocelyn Ho Sack Wa, In Suriname geboren groeide hij, om het zo te zeggen, op tussen Paramaribo en St. Laurent in Frans-Guyana. Hij hield vooral van sporten en beoefende daar de vechtsport Shotokan. In Suriname oriënteerde hij zich door korte bezoeken en trainingen in verschillende scholen en groepen, maar sloot zich begin 1973 definitief aan als leerling van de Taekwondo school Ko Dang Kwan. Als persoon was hij iemand die begreep wat het betekende er voor zijn medemens te zijn. 

Jos zoals hij genoemd werd had een unieke manier om zich uit te drukken, respect af te dwingen en respect te geven. Hij was zowel mentaal als fysiek door z’n geliefde sport gevormd tot iemand waar men naar opkeek. In de school groeide hij al gauw uit naar de top en in 1973 werd hij de eerste nationale Taekwondo Kampioen van Suriname. Ook bij Taekwondo demonstraties was hij de grote man met zijn perfecte vliegende beentechnieken. Zaken zoals zelfdiscipline, doorzettingsvermogen respect voor de medemens en zijn visie dat de martial art sport moet leiden tot fysieke en mentale weerbaarheid waren hem op het lijf geschreven. 

In april 1976 behaalde Jos zijn 1e Dan en aangespoord door zijn instructeur, richtte hij al gauw zijn eigen Taekwondo school Ho Sack Wa op, die uitgroeide tot een begrip in de sport en onze samenleving. Het is niet verwonderlijk dat hij deze sterke eigenschappen heeft overgedragen aan jongeren die aan hem toevertrouwd waren. In zijn Taekwondo carrière wist hij op te klimmen tot Master of Taekwondo, 6e Dan. Hij is ook bestuurslid geweest van de Surinaamse Taekwondo Associatie, voorzitter van de examencommissie en bondstrainer. Hij is desondanks altijd dezelfde eenvoudige, openhartige Jos gebleven en was een mensenvriend in hart en nieren. Jos, we zullen je niet vergeten.

Bijzondere mensen sterven niet, zij gaan wel, maar blijven toch voor altijd.

TKD-collegae

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April