Pakistan had slechtste luchtkwaliteit in 2023
19 Mar, 22:37
foto
Forenzen passeren een industriegebied terwijl rook opstijgt uit herwalsfabrieken in het Shyampur-gebied van Dhaka, Bangladesh. (Foto: Reuters)


Pakistan bleef in 2023 een van de drie meest smoggie landen ter wereld, nadat Bangladesh en India Tsjaad en Iran vervingen, met fijn stof dat ongeveer 15 keer hoger was dan het niveau aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De gegevens zijn vandaag, dinsdag, gepubliceerd.

De gemiddelde concentraties PM2,5 – kleine deeltjes in de lucht die de longen beschadigen – bereikten in 2023 79,9 microgram per kubieke meter in Bangladesh, en 73,7 microgram in Pakistan. De WHO adviseert niet meer dan 5 microgram.

"Vanwege de klimaatomstandigheden en de geografie (in Zuid-Azië) krijg je deze reeks PM2,5-concentraties die alleen maar omhoogschieten omdat de vervuiling nergens heen kan", zegt Christi Chester Schroeder, wetenschapsmanager luchtkwaliteit bij IQAir, een Zwitsers organisatie voor luchttoezicht. "Daarbovenop komen factoren als landbouwpraktijken, industrie en bevolkingsdichtheid", voegde ze eraan toe. "Helaas lijkt het er echt op dat het eerst erger zal worden voordat het beter wordt."

In 2022 stond Bangladesh op de vijfde plaats van de slechtste luchtkwaliteit, en India op de achtste plaats.

Ongeveer 20% van de voortijdige sterfgevallen in Bangladesh wordt toegeschreven aan luchtvervuiling, en de daarmee samenhangende kosten voor gezondheidszorg bedragen 4% tot 5% van het BBP van het land, zegt Firoz Khan, een expert op het gebied van luchtverontreiniging aan de North South University in Dhaka.

De Indiase vervuiling is vorig jaar ook toegenomen, met PM2,5-niveaus die ongeveer elf keer hoger zijn dan de WHO-norm. Het Indiase New Delhi was met 92,7 microgram de slechtst presterende hoofdstad.

China zag PM2,5 vorig jaar ook met 6,3% stijgen tot 32,5 microgram, na vijf opeenvolgende jaarlijkse dalingen.

Alleen Australië, Estland, Finland, Grenada, IJsland, Mauritius en Nieuw-Zeeland voldeden in 2023 aan de WHO-normen.

Het IQAir-rapport was gebaseerd op gegevens van meer dan 30.000 meetstations in 134 landen en regio's.

Tsjaad, het meest vervuilde land ter wereld in 2022, werd uitgesloten van de 2023-lijsten vanwege gegevensproblemen. Iran en Sudan zijn ook van de 2023-lijst gehaald.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April