Elektrische auto Tesla Model Y nu ook in Suriname
16 Mar, 00:02
foto
Meerdere merken auto's die op batterij kunnen rijden zijn nu ook in Suriname aangekomen. Tijdens een mini expo dit weekend wordt er meer uitleg gegeven.


De best verkochte Electric Vehicle (EV) in de wereld, Tesla Model Y, is nu ook in Suriname. Later op de dag wordt bij de Assuria High Rise een mini expo gehouden waarbij het Model Y en het best verkochte merk EV uit China, de BYD (Built Your Dreams) aan het grote publiek wordt gepresenteerd. Er zal alles uitgelegd worden over het chargen, de technologie en hoe eentje aan te schaffen.

Een aantal landen in de wereld -ook olieproducerende landen- werkt er daadwerkelijk aan om de uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer terug te dringen. Een manier is om de energie die nodig is voor de transport van mensen en goederen, over te schakelen van fossiele naar groene. Dit houdt in dat grote delen van openbaar en persoonlijk vervoer elektrisch worden. Deze serieuze overheden komen de bedrijven en bevolking tegemoet met subsidies om een electrische auto aan te schaffen. Er is ook subsidie voor het aanbrengen van zonnepanelen bij huizen of bedrijven.

(Foto: Supercar Attention)

BYD en Tesla zijn de topfabrikanten van elektrische auto’s in de wereld. Beide worden steeds dominanter en beheersen het grootste deel van de EV markt. Tesla heeft in februari met de opening van een Tesla Store in Chili, haar eerste stap naar Zuid-Amerika gemaakt. Maar BYD is al langer bezig op het continent. Brazilië is in Zuid-Amerika de koploper die persoonlijk vervoer elektrisch maakt, het meest met BYD. Dit merk heeft ook voet aan de grond in Colombia, Costa Rica, delen van het Caribisch gebied, Australië, delen van Europa, Mexico en mikt nu op de USA. Het overgrote deel van de Tesla’s worden in Shanghai, China geproduceerd en van daaruit geëxporteerd.

De mini expo op zaterdag en zondag wordt gehouden door Powerful Nexus en Cheung’s Music. Bij deze mini expo kan het publiek niet alleen elektrische voertuigen zien, maar ook de Pearl river piano bewonderen. “De beurs is bedoeld om Suriname goed kennis te laten maken met de EV,” deelt Nina Huang, directeur van Powerful Nexus aan Starnieuws mee. “Iedereen mag komen kijken. Deze wagens zijn milieuvriendelijk, ze hebben geen uitlaat. Volgens deskundigen zijn de uitlaatgassen van de benzine auto’s schadelijk voor de gezondheid en het milieu. De mensen krijgen de kans om de auto’s van dichtbij te zien en we gaan al hun vragen beantwoorden, van het chargen tot de aankoop.” 


“Men hoeft zich geen zorgen te maken over het opladen,” benadrukt Huang. “Opladen kan gewoon op 220 volt. Het hoeft ook niet elke dag, men tankt toch ook niet elke dag benzine? De EV’s kunnen tussen de 400 en 520 km rijden op een volle batterij. Net als bij een benzine auto wanneer je dreigt leeg te lopen, ga je ook pas je batterij opladen als de charge laag is.”

“De kosten voor het opladen van de batterij is nog steeds vele malen goedkoper dan bij het tanken van benzine,” geeft Huang aan. “Dus per kilometer gaat het je veel minder kosten. En ook al gaan de stroomtarieven omhoog, gaat de elektrische auto veel goedkoper uitkomen. Er gaan enkele Tesla’s Model Y staan en twee soorten BYD. Een die fully electric is en de andere is een hybride; die rijdt op olie én op batterijen. Op de beurs gaat er ook een elektrische Honda staan.”
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April