Haïtiaanse migranten worden terug over de grens gedwongen
"Ik was drie jaar in de Dominicaanse Republiek", riep bouwvakker Michael Petiton, "ze kwamen mijn huis binnen en haalden me van huis."
Hij werkte hard, hield hij vol, en deed werk dat de meeste Dominicanen niet wilden. Nu is hij terug in Haïti met alleen de kleren op zijn rug en wat gereedschap dat hij in een rugzak heeft weten te bergen.
De toch al precaire situatie in Haïti is de afgelopen weken snel verslechterd, omdat bendes gecoördineerde aanvallen op belangrijke faciliteiten hebben gelanceerd om het aftreden van de premier van het land af te dwingen.
In totaal zijn in Haïti ruim 350.000 mensen ontheemd geraakt, waarvan meer dan 15.000 in de afgelopen twee weken.
Toch sturen de Dominicaanse autoriteiten bij de grensovergang elke dag honderden Haïtianen zonder papieren terug.
Dominicaanse soldaten maken de smeedijzeren deuren open, dwingen er tientallen uit de poort en sturen ze over de Massacre River naar Haïti.
Sommige immigranten zijn woedend en schreeuwen verontwaardigd in het Spaans en Creools. Anderen zijn berustend, met hun kinderen of een paar bezittingen in hun armen.
De boodschap die de Dominicaanse Republiek lijkt uit te zenden is dat, hoe slecht de situatie thuis ook wordt, de Haïtianen geen toevlucht mogen zoeken op Dominicaanse grondgebied.
Vorige maand eiste de president van het land, Luis Abinader, in een verschijning voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York, dat de internationale gemeenschap de hulp aan Haïti zou opvoeren en daar een multinationale troepenmacht zou inzetten.
Hij drong er bij de VN op aan om "samen te vechten om Haiti te redden, maar hij waarschuwde dat als er geen hulp kwam, zijn land "alleen zou vechten om de Dominicaanse Republiek te beschermen".
Toen Abinader vorige week werd ondervraagd over de mogelijkheid om Haïtianen op te vangen die op de vlucht waren voor de onrust, sloot Abinader categorisch de acceptatie van vluchtelingenkampen op Dominicaanse bodem uit.
Degenen die naar Haïti worden teruggestuurd, worden met echte onzekerheid geconfronteerd.
"De huidige situatie in de hoofdstad Port-au-Prince is een humanitaire catastrofe voor haar drie miljoen inwoners, en meer specifiek voor vrouwen en meisjes", zegt Philippe Serge Degernier, vertegenwoordiger van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA).
Het wijdverbreide bendegeweld heeft veel ziekenhuizen gedwongen te sluiten en andere functioneren niet aangezien brandstof en essentiële medische voorraden worden tegengehouden door de criminele groepen.
Degernier vertelde de BBC dat slechts één van de vijftien ziekenhuizen die zijn organisatie ondersteunt momenteel functioneert.
"Ze zijn overweldigd," zei hij. "We schatten dat ongeveer 3.000 vrouwen geen toegang zullen hebben tot een kraamkliniek om te kunnen bevallen, tenzij de situatie snel kalmeert."
De hoop was dat er een zekere mate van rust zou terugkeren nadat de belegerde premier, Ariel Henry, eindelijk had toegegeven aan de diplomatieke druk en het bloedvergieten, en ontslag had genomen.
Hoewel het geweld sinds de aankondiging van maandag iets is afgenomen, twijfelen weinigen eraan dat het elk moment weer kan oplaaien.
De crisis in Haïti gaat veel dieper dan het aftreden van één man. Eerder deze week had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd dat het verwachtte dat er binnen twee dagen een overgangsraad zou zijn.
Er is nog steeds weinig teken van één.
In plaats daarvan heerst er een machtsvacuüm waar de Haïtiaanse regering zou moeten zitten, en is er diepe verdeeldheid over wie in een interim-regering zou zitten.
Dus, terwijl de meeste mensen in de hoofdstad Port-au-Prince blij waren de rug van hun niet-gekozen premier te zien, betreuren velen het ontbreken van een duidelijke opvolger.
"Henry’s ontslag is een goede zaak, hij deed niets goeds voor het land", vertelde Benjamin, een kraamhouder, aan persbureau AFP. "Nu moeten we ons verenigen om Haïti uit deze impasse te halen."
"Ariel Henry was het grootste obstakel dat we hadden. Hij moest gaan", voegde een andere bewoner, Emmanuel, eraan toe. "Maar we hadden een goed plan moeten hebben om hem te vervangen."
De belangrijkste bendeleider van het land, Jimmy 'Barbecue' Chérizier, bekritiseerde naar verluidt het akkoord over de oprichting van een overgangsregering. Er wordt gespeculeerd dat de bendes amnestie zullen willen voor het geweld dat zij hebben gepleegd.
Jimmy Chérizier heeft wellicht plannen om zelf de leider van Haïti te worden, net als een aantal anderen met een crimineel verleden en twijfelachtige geloofsbrieven.
Volgens de vertegenwoordiger van het VN-Bevolkingsfonds in Haïti is één gruwelijk aspect van het geweld tijdens de huidige crisis echter grotendeels over het hoofd gezien: de bendes gebruiken verkrachting en seksueel misbruik steeds vaker als oorlogswapens.
Ze richten zich vaak op vrouwen die in gebieden wonen die in handen zijn van hun rivalen of zelfs op hun eigen grondgebied, als een manier om angst te zaaien.
"Vorig jaar zijn ruim 5.000 vrouwen verkracht of het slachtoffer geworden van seksueel misbruik, en dat is helaas maar een heel klein deel van de ijsberg", legt Degernier uit.
Meestal durven vrouwen niet naar het ziekenhuis te gaan om behandeld te worden, zegt hij, uit angst voor represailles, waartoe "soms zelfs de moord op de vrouw kan behoren".
Dat is het land dat de gedeporteerde Haïtiaanse immigranten opwacht. Hun toekomst heeft er zelden zo onzeker of gevaarlijk uitgezien.
Vandaag
-
10:45
Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
-
08:47
Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
-
06:52
Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
-
04:54
Regen, zon en onweer op deze maandag
-
02:56
Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
-
01:01
SATCA trekt zich terug voor intern beraad
-
00:00
President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Eergisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat