Methaanemissies energiesector bereikten in 2023 bijna record
14 Mar, 16:38
foto
Een kind staat in de tuin van zijn huis, terwijl een bosbrand woedt, in het dorp Agios Charalampos, vlakbij Athene. (Foto: AFP)


De uitstoot van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor een derde van de opwarming van de aarde is 'onaanvaardbaar hoog', zegt energiewaakhond IEA.  De methaanemissies van de energiesector naderden vorig jaar recordhoogtes, waarschuwde het Internationaal Energieagentschap (IEA).

In een rapport dat woensdag werd uitgebracht, zei de mondiale waakhond dat de uitstoot van het krachtige broeikasgas, verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de opwarming van de aarde, door de fossiele brandstoffenindustrie in 2023 meer dan 120 miljoen ton bedroeg. Dat brengt de uitstoot dicht bij het record van  2019, ondanks dat de sector heeft beloofd vrij beschikbare technologie te gebruiken om hun niveaus te verlagen.

Ondanks toezeggingen van de olie- en gasindustrie om grootschalige emissiepieken terug te dringen door infrastructuurlekken te dichten, zijn ze vorig jaar met 50 procent gestegen vergeleken met 2022. Eén rampzalige uitbarsting van een put in Kazachstan, geregistreerd door satellieten, duurde meer dan 200 dagen.

De stijging kwam ook ondanks de beschikbaarheid van technologie die de vervuiling vrijwel kosteloos kan terugdringen, aldus het in Parijs gevestigde bureau. Ongeveer 40 procent van de in 2023 geregistreerde uitstoot "had zonder nettokosten vermeden kunnen worden" met behulp van beproefde methoden, aldus energie-expert Christophe McGlade van het IEA.

Olie- en gasbedrijven hebben beloofd hun methaanemissies tegen 2050 terug te dringen, maar hun toezeggingen worden niet ondersteund door gedetailleerde plannen. Het terugdringen van methaan, dat na koolstofdioxide de tweede plaats inneemt vanwege zijn bijdrage aan de stijgende temperaturen, is essentieel voor het behalen van de internationale doelstellingen op het gebied van klimaatverandering.

"De uitstoot van methaan door activiteiten op het gebied van fossiele brandstoffen blijft onaanvaardbaar hoog… Er is geen reden waarom de uitstoot zo hoog blijft als ze nu is", zegt Tim Gould, hoofd energie-econoom van het IEA.

Hij sprak de hoop uit dat 2024 "een keerpunt zou kunnen markeren" als landen en fossielebrandstofbedrijven hun beloften nakomen door concreet beleid te ontwikkelen om de vervuiling tegen te gaan.

Terwijl ongeveer 40 procent van het methaan vrijkomt uit natuurlijke bronnen, zijn menselijke activiteiten verantwoordelijk voor de rest. In de energiesector lekt methaan uit de energie-infrastructuur, zoals gaspijpleidingen, en uit opzettelijke uitstoot tijdens onderhoud.

Twee derde van de uitstoot in 2023 was afkomstig uit slechts tien landen, waaronder de Chinese kolenindustrie en de gassector in de Verenigde Staten, met Rusland niet ver daarachter.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April